Borsa İşlem Hacmi Nedir?

Borsa işlem hacmi demekle kast edilen genellikle belirli bir gün içinde el değiştiren hisse sayısıdır. Borsa işlem hacmi için hesaba katılan işlemler, hisse senetleri, bonolar, opsiyon sözleşmeleri ve emtilar üzerinden ölçülür.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Borsa İşlem Hacmi Nasıl Hesaplanır?
Bir menkul kıymetin daha uzun bir süre boyunca ortalama hacmi, o dönemde işlem gören toplam miktarının, bahse konu süre uzunluğuna bölümüdür. Bu nedenle ortalama olarak borsa işlem hacmi için ölçüm birimi, birim zaman başına işlem yapılan hisse senedidir. Birim zaman genelde bir gün olarak alınır.

Borsa İşlem Hacminin Önemi
Bir menkul kıymetin fiyatı değiştiğinde genellikle işlem hacmi daha yüksektir.  Bir şirketin finansal durumunu pozitif  ürün geliştirmesi ya da pozitif planları hakkındaki haberler etkiler. Bu tür haberler genellikle hisse senetlerinin ticaret hacminde geçici de olsa bir artışa sebep olur.

Ticaret hacmindeki değişimler, gözlemlenen fiyat hareketlerini daha da önemli hale getirebilir. Herhangi bir hisse senedi için daha yüksek hacim, piyasadaki yüksek likiditenin bir göstergesidir. Belirli bir hisse senedinin çok fazla sayıda hissesini satmak isteyen kurumsal yatırımcılar piyasada düşük likidite varsa, borsadaki kaymanın neden olduğu kayıpları önlemek için hisse senetlerini daha uzun sürede yavaş yavaş satmaya çalışacaklardır.

Özetle söylemek gerekirse borsa işlem hacmi belirli bir süre içinde işlem gören menkul kıymetin tutarı olarak tanımlanabilir.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar