Borsa İstanbul'da 2 sıfır atılıyor

BIST 100 Endeksi pazartesi gününe çift sıfır atılmış olarak başlayacak. Borsa tarihinde endeksten ikinci kez sıfır atılıyor. Yurt dışındaki emsalleriyle kıyaslandığında aşırı fiyatlanmış gözüken borsanın bundan olumlu etkilenmesi bekleniyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Hürriyet'ten Zeynep Aktaş'ın köşe yazısında şu detaylar yer aldı:

Borsada 27 Temmuz itibariyle sadeleşmeye gidilerek çift sıfır atılacak. Son dönemin gözde yatırımı haline gelen hisse senedi piyasasında pandemi nedeniyle ertelenen çift sıfır atılma işlemi nihayet gerçekleştiriliyor.

Kimi yatırımcılar arasında bu işlemden dolayı mağdur olma ihtimali tartışılsa da 1997 yılında da benzeri bir işlem yapılarak endeksten iki sıfır atıldığı bilinmekte. Önceki sıfır atılması işlemi sırasında tartışma ve kaygı daha üst seviyede gündeme gelmiş ve kimi uzmanlar olası mağduriyetleri gündeme taşımışlardı. Ancak sonrasında görüldü ki herhangi bir olumsuzluk ya da mağduriyet söz konusu olmadığı gibi atılan sıfırların ardından borsaya ilgi artmıştı. Şimdi ise geçmiş deneyimin de etkisiyle tartışmanın marjinal düzeyde kaldığı gözleniyor. Nihayetinde yapılanın teknik bir işlem olduğu çift sıfır atılmakla hisse senetlerinin fiyatlarında herhangi bir değişimin yaşanmayacağı biliniyor.

Hızlı yükselmişti

Borsada endeks 103.500 seviyesinde iken 1997 yılında sıfırlar atıldıktan sonra 3 Ocak 1997’de 1.035’e indi. Çift sıfırın atılmasının ardından borsanın ucuz görünmesiyle hızlı bir ralli başladı. Borsa tarihinde ilk sıfırın atıldığı 1997 yılı Ocak ayında borsa endeksi yüzde 64 değer kazandı. Endeks 1997 yılını ise yüzde 253.6 getiri ile tamamladı.

Psikolojik etki

Endeksten çift sıfır atılması her ne kadar teknik bir neden olarak görülse de psikolojik etkisi unutulmamalı. BIST 100 Endeksi 119.202 seviyesinde bulunuyor. Endeksten çift sıfır atılması ile birlikte pazartesi günü 1.192 seviyesinde bir endeks göreceğiz. Bir anda 100 binli rakamlar yerine binli rakamları konuşmaya başlayacağız. Bu nedenle yatırımcı algısı etkilenecektir. Uluslararası ölçekteki diğer borsaların da binli rakamlarla ölçüldüğü bir ortamda Borsa İstanbul’un şişik olduğu yönünde bir algının da ortadan kalkmasına yol açacaktır.

BIST Endeksi zirveye yakın

Borsa pandemi sonrası zirve seviyelerine yakın bir seyir izliyor. Aşırı değerli hisse senetlerinde yatırımcıların temkinli olmasında fayda var. Bu noktada hisselerin fiyat kazanç oranı ile piyasa defter değerlerinin takip edilmesi yararlı olacaktır. Göstergeleri aşırı yüksek olan hisselerde çıkışın gerekçesi olabilecek şirketle ilgili ne gibi gelişmelerin olduğunun araştırılmasında yarar var. Güçlü gerekçesi olmayan çıkışların hızlı dönüşleri de beraberinde getirebileceği göz ardı edilmemeli.

Önemi artıyor

Pandemi dönemi ile birlikte küresel bazda bol likidite, düşük faiz ortamına geçilmesi borsa ve kıymetli madenlerin önemini artırdı. Reel olarak gerileyen faizler yatırımcıların sermaye piyasalarına yönelmesine neden oldu. Yatırımcı sayısı 1.5 milyona yükseldi. Borsada bireysel yatırımcı sayısı artıyor. Hisse senetlerinde getiriler artmaya devam ettikçe canlı seyir de sürecektir.

Yatırımcıların döviz ve altın bazlı enstrümanlara alternatif olarak sermaye piyasalarına daha fazla yönelmelerini sağlayacak enstrüman çeşitliliğinin önümüzdeki dönemde arttığını görebiliriz. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu konudaki çalışmaları devam ediyor.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar