Borsa Yatırım Fonu Nedir?

Öncelikle yatırım fonu hakkında bilgi verelim. Yatırım fonu toplu olarak menkul kıymet satın almak için kullanılan ve çok sayıda yatırımcıya ait bir sermaye kaynağı olarak tanımlanabilir.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Her yatırımcı kendi hisselerinin mülkiyetini ve kontrolünü elinde tutma hakkında sahiptir. Yatırım fonu kullanmanın avantajı yatırımcıların kendi başlarına elde edebileceklerinden daha geniş bir yatırım yapma fırsatı elde etmesidir.

Borsa Yatırım Fonu Tanımı ve Özellikleri
Borsa yatırım fonu bir yatırım fonu olup aşağıdaki özellikler sahip olmalıdır:

·         Borsa yatırım fonu belli bir endeksi baz almalıdır.

·         Baz aldığı endeksin performansını yatırımcılara yansıtmalıdır,

·         Borsa yatırım fonu payları borsada işlem görmelidir. 

Borsa yatırım fonu aynı zamanda hisse senedi menkul kıymetleri olarak da adlandırılan bir fondur. Borsa yatırım fonu tahvil fonları ve/veya para fonları ile karşılaştırılabilir. Borsa yatırım fonunun amacı sermaye kazancı sağlayarak, uzun vadeli büyümedir. Fakat borsa tarihine bakıldığında temettülerin de toplam getirinin önemli bir kaynağı olduğu görülmüştür. Yine de borsa yatırım fonunun getiri avantajı göz ardı edilemez.

Borsa yatırım fonu ile yatırımcılar ellerindeki finansman ile piyasanın belirli bir sektörüne odaklanılabilir ya da belirli bir risk düzeyine yönlenme yapabilir.

Borsa Yatırım Fonu Çeşitleri
Borsa yatırım fonu çeşitleri şunlardır:

·         Endeks fonu,

·         Büyüme fonu,

·         Değer fonu,

·         Sektör fonu,

·         Gelir fonu,

·         Dengeli fon,

·         Varlık tahsis fonu,

·         Finansal riskten korunma fonlarıdır.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar