Borsada Destek Direnç Nedir?

Destek ve direnç kavramları borsa başta olmak üzere finansal piyasaların tümünde kullanılan bir teknik analiz kavramıdır. Genel olarak destek, fiyatlardaki düşüşün durmasının beklendiği seviye olarak açıklanabilir. Destek seviyelerinde finansal üründeki satışın durması, alıcıların bu seviyeden tepki vermeleri olarak yorumlanır. Direnç kavramı ise, fiyatlardaki yükselişin durmasının beklendiği seviye olarak açıklanabilir.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Borsada en sık duyulan kavramlardan biri de destek ve direnç seviyeleridir. Borsanın yanı sıra finansal piyasalarda da sıklıkla kullanılan destek ve direnç seviyesi ne anlama gelmektedir?

Genel olarak destek, fiyatlardaki düşüşün durmasının beklendiği seviye olarak açıklanabilir. Destek seviyelerinde finansal üründeki satışın durması, alıcıların bu seviyeden tepki vermeleri olarak yorumlanır.

Ancak, önemli destek seviyelerinin kırılması halinde, yani aşağı yönlü destek noktalarının geçilmesi halinde, satışların hızlanacağı ve destek noktasının artık bir direnç noktası haline geleceği unutulmamalıdır. Bir destek noktasının kırılması demek, destek seviyesinin altına fiyatların sarkması demek değildir. Bir destek seviyesinin kırıldığını net olarak bu seviyenin altında kapanış yaptığında söyleyebiliriz. Forex piyasalarında tarihsel grafiklere baktığımızda gözümüze ilk çarpan, satışların durulduğu, fiyatların bu seviyenin altına daha da düşemediği yerler destek seviyeleridir. Aşağıdaki grafikte mavi ile belirtilen seviyelerden de görüleceği üzere, bu fiyat seviyelerinde, Euro dolar paritesi destek bulmuştur. Eur usd destek direnç seviyesi örneklerini aşağıda bulabilirsiniz.

Direnç kavramı, fiyatlardaki yükselişin durmasının beklendiği seviye olarak açıklanabilir. Direnç seviyelerinde finansal üründeki alışın durması veya yavaşlaması, satıcıların bu seviyeden tepki vermeleri veya kar realizasyonu yapmaları olarak yorumlanır.  

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar