Borsada hareket yaratan 5 şirket haberi

Ziraat Yatırım tarafından günlük olarak hazırlanan günün önemli şirket haberleri yayımlandı. Borsada işlem gören şirketlerden yer alan haberler arasında günün öne çıkan 5 şirket haberi var.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Ziraat Yatırım tarafından günlük olarak hazırlanan günün önemli şirket haberleri yayımlandı. Borsada işlem gören şirketlerden yer alan haberler arasında günün öne çıkan 5 şirket haberi var.

Adana Çimento (ADANA - ADNAC - ADBGR), Aslan Çimento (ASLAN), Bolu Çimento (BOLUC), Mardin Çimento (MRDIN) ve Ünye Çimento (UNYEC) yönetimleri, şirketlerin stratejik planları ve çimento sektöründeki hedefleri göz önüne alınarak birleşme niyetiyle görüşmelere başladı.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): İstanbul Başakşehir'de yer alan bazı taşınmazların "Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı" yöntemi ile ihale edilmesi konusunda 13.12.2019 tarihinde Protokol imzalanmıştır.

Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası'nın sahip olduğu sigorta ve bireysel emeklilik şirketleri, Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından kurulacak şirkete devredilmesi planlanıyor. Hisse devrinin ardından Ziraat Sigorta, Güneş Sigorta ve Halk Sigorta birleşme işlemlerine başlayacak. Bireysel emeklilik grubunda ise; Ziraat Emeklilik, Halk Emeklilik ve Vakıf Emeklilik birleşmeye yönelik adımlar atacak. 2020'nin ilk çeyreğinde tamamlanacak çalışmayla, ölçek ekonomisinin oluşturulmasına ve bankacılık dışı finansal sektör büyüklüğünün dünya ortalamasına ulaşmasına katkı sağlanarak sigorta ve hayat ve emeklilik sektörlerinin küresel rekabetin bir parçası haline getirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca operasyonel verimliliğin artması, maliyetlerde düşüş sağlanması, başta bankalar olmak üzere tüm dağıtım kanallarının daha etkili kullanılması, ürün yelpazesinin genişletilmesi ile sigorta sektörünün dinamik bir yapıya kavuşturulması planlanmaktadır. Üç Banka tarafından KAP'a konuyla ilgili açıklama yapıldı:

Halkbank (HALKB, Nötr): Halkbank'a ait ve Halk Sigorta A.Ş.'nin sermayesinin %89,18'ini temsil eden Banka hisseleri ile Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş.'nin sermayesinin tamamını temsil eden hisselerin Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. (TVF) tarafından kurulacak bir şirket tarafından devralınmasına ilişkin olarak TVF ile görüşmelere başlanmıştır.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Vakıfbank'a ait ve Güneş Sigorta'nın (GUSGR, Nötr) sermayesinin %56,39'unu temsil eden Banka hisseleri ile Vakıf Emeklilik ve Hayat AŞ'nin sermayesinin %53,90'ını temsil eden hisselerinin Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ (TVF) tarafından kurulacak bir şirket tarafından devralınmasına ilişkin olarak TVF ile görüşmelere başlanmıştır.

Ziraat Bankası: Ziraat Bankası'na ait ve Ziraat Sigorta AŞ'nin sermayesinin yüzde 99,97'sini temsil eden Banka hisseleri ile Ziraat Hayat ve Emeklilik AŞ'nin sermayesinin yüzde 99,97'sini temsil eden hisselerin Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ (TVF) tarafından kurulacak bir şirket (Alıcı) tarafından devralınmasına ilişkin olarak TVF ile görüşmelere başlanmıştır.
 
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş.(KLMNA), Türkiye Varlık Fonu ("TVF") tarafından yürütülen kamu bankalarının kontrolünde bulunan sigorta şirketlerinin TVF çatısı altında birleştirilmesi projesinde finansal danışman olarak görev alacaktır.

Göltaş Çimento (GOLTS, Sınırlı Pozitif): Bakım çalışmalarının gerçekleştirilmesi için, Şirket klinker üretiminin gerçekleştirildiği 2. fırının yaklaşık 20 günlük süre için duruşa geçirilmesine karar verilmiştir. Planlı klinker stoku 20 günlük duruş süresince tam kapasite çimento üretmeye yetecek seviyede olduğu, dolayısıyla bu duruştan çimento üretim ve satışlarının etkilenmeyeceği duyurulmuştur.

İskenderun Demir ve Çelik (ISDMR, Nötr): İsdemir'de pik döküm kanalında su kaçağının sıcak metale temas etmesi nedeniyle gerçekleşen patlamada hiçbir çalışan zarar görmemiştir. Gerekli önlemler alındığı bildirilmiş olup kısa süre içerisinde normal çalışma şartlarına dönülmesi beklenmektedir.

Tekfen Holding (TKFEN, Sınırlı Pozitif): Şirket iştiraklerinden TechInvestments LLC, 375 milyon ABD doları tutarında ödenmiş sermayeye sahip SOCAR Polymer Investments LLC'nin %10 hissesini satın almıştır.

SOCAR Polymer Investments LLC, petrokimya şirketi SOCAR Polymer LLC'nin (SOCAR Polymer) % 100 oranında sahibi olup, yıllık 184 bin ton kapasiteli Polipropilen ünitesi Eylül 2018'de, yıllık 120 bin ton kapasiteli Yüksek Yoğunluklu Polietilen (HDPE) ünitesi ise 2019 yılı içerisinde faaliyete geçen SOCAR Polymer, 2020 yılından itibaren tam kapasite üretim yaparak başta Azerbaycan ve Türkiye olmak üzere, Rusya ile Batı ve Orta Avrupa'yı hedef pazarı olarak belirlemiştir. Toplamda yatırım büyüklüğü 820 milyon Dolar mertebesine ulaşan SOCAR Polymer'in tesislerin tam kapasiteye geçmesi ile beraber 2020 yılı ve sonrasında öngörülen ürün fiyatları ile yaklaşık 400 milyon ABD Doları mertebesinde satış gelirine ve 200 milyon ABD Doları mertebesinde faiz, amortisman ve vergi öncesi kara (FAVÖK) ulaşması hedeflenmektedir.

Denizbank: Payları Borsa  Ana Pazar'da işlem gören ve 15/11/2019 tarihinden bu yana işlem sırası kapalı olan Denizbank'ın Merkezi Kayıt Kuruluşu nezdindeki süreci 13/12/2019 tarihinde tamamlandığından, Banka payları 16/12/2019 tarihinden itibaren Borsa kotundan çıkarılacaktır.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar