Borsa’da yatay pozitif açılış bekleniyor

A1 Capital tarafından günlük olarak hazırlanan raporda; Almanya Başbakanı Merkel’in bugün yapacağı ziyaretin TL varlıklar nezdinde pozitif yorumlanabileceği belirtildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

A1 Capital tarafından hazırlanan piyasa yorumunda şu detaylara yer verildi:

Davos Zirvesinin bugün son günü olacak. Dün Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın bir oturumda yapmış olduğu açıklamalar yakından izlendi. Özellikle TCMB bağımsızlığına yapılan atıf piyasalar tarafından pozitif karşılandı. Endeks ise dün güne negatif başlayıp, gün içinde karışık bir seyir izlemesine karşın günü %0.17 ekside 122.540 puanla tamamladı. Dolar/TL kurunda ise 5.90-5.95 bant hareketi hakim olurken, aşağıda 5.90 seviyesi kritik önemini koruyor. Ayrıca bugün Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Ziyarette önemli başlıkların görüşülmesi beklenmekte ve bu durum TL varlıklar nezdinde pozitif yorumlanabilir. Diğer yandan EBRD’nin Türkiye’ye yatırım açıklamasının özellikle endeks kanadına olumlu yansıması beklenebilir.

Yurtdışı borsalarda ise Çin’de piyasalar bir hafta boyunca bugünden itibaren bahar tatili nedeniyle kapalı olacak. Diğer endekslerde ise karışık bir seyir hâkim. Özellikle koronavirüsü nedeniyle artan endişeler para birimleri ve hisse senedi piyasası üzerindeki baskısı devam ederken artık daha sınırlı kaldığı gözleniyor. Bugün yurtdışı takviminde Davos zirvesinin yanında gün içinde öncü PMI verileri olacak. Daha çok haber başlıklarının etkili olduğu bugünlerde sürpriz gelişmeler daha önemli olabilir.

Manşette Öne Çıkanlar

·         ABD, İran Ulusal Petrol Şirketi'nin milyonlarca dolarlık ihracat yapmasına yardımcı olan altı firmayı, ABD yaptırımlarını ihlal ettikleri gerekçesiyle yaptırım listesine aldı.

·         ECB, piyasa beklentilerine paralel şekilde faizlerde bir değişikliğe gitmedi. Banka, politika faizini %0,0, mevduat faizini %-0,50, marjinal fonlama faizini ise %0,25 seviyesinde aynı bıraktı.

·         Hazine ve Maliye Bakanı B.Albayrak Davos’ta TCMB’nin Fed kadar bağımsız olduğunu belirtti. Albayrak, TCBM’nin tek sorumluluğunun fiyat istikrarının olmadığını, finansal istikrarı da gözetmesi gerektiğini dile getirdi.

·         ECB Başkanı C.Lagarde, düşük faizlerin kaygı verici olduğu, gözden geçirme sürecinde düşük faizlerin yan etkilerini de değerlendireceklerine açıklamalarında dikkat çekti.

·         Trump’ın görevinden azledilmesi talebiyle yargılandığı Senato’daki oturumların ikinci gününde Demokratlar gerekçelerini sunumlarla anlattı ancak savundukları tezler Cumhuriyetçi senatörleri ikna edemedi.

·         İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına (Brexit) ilişkin yasa tasarısına onay verdi.

·         Almanya Başbakanı Merkel’in bugün Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

EBRD Başkanı Suma Chakrabarti Davos Zirvesi'nde Chakrabarti, Türkiye'de bu yıl 1 milyar Euro’luk bir yatırım yapabileceklerini söyledi.

·         Borsa İstanbul’da yatay pozitif açılış yapması bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

· AGHOL – Şirketin 23.01.2020 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu toplantısında, 21.02.2020 Cuma günü saat 10:00'da "Esenkent Mahallesi, Deniz Feneri Sokak, No:4 34776 Ümraniye/İstanbul" adresinde Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı yapılmasına karar verilmiştir.

· ANHYT, ISGYO – İŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI İş Kuleleri, Kule 2, 17. katta yer alan 1.033 m2'lik alanda kiracı olan Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş. ile kira sözleşmesine ilişkin ek protokol imzalanmış olup, kiracının güncel kira bedeli ekspertiz kira değerinin üzerindedir.

· ARMDA – Armada Bilgisayar, Honeywell Elevate 2020 ödül töreninde "Yılın Distribütörü" ödülünü almaya hak kazanmıştır.

· DURDO – Şirketin, 23/01/2020 tarihli Yönetim Kurulu kararına istinaden, üçüncü tesisinin açılış işlemlerini başlatma kararı almıştır. Buna bağlı olarak da, aynı tarihte, "Ömerli Mah. Yamaç Sok. No.5 İç kapı No.1, Arnavutköy/İstanbul" adresinde bulunan 5.200 m2'lik gayrimenkulü kiralamak için 5 yıllık sözleşme imzalamıştır.

· GOZDE – Şirket tarafından KAP'a yapılan 07.08.2019 tarihli özel durum açıklamasında, portföy şirketlerimizden Kümaş Manyezit Sanayi A.Ş.'nin muhtemel stratejik alıcılara satışına  yönelik çalışmaların ve potansiyel alıcılarla görüşmelerin devam ettiği duyurulmuştu. Konuya ilişkin çeşitli basın yayın organlarında bazı haberler yer almakla birlikte Potansiyel Alıcılar ile görüşmeler bir olgunluğa ulaştığında ve nihai anlaşma yapılması aşamasına geçilmesi durumunda ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli açıklamalar yapılacaktır.

· GYHOL – Şirket Yatırımcı İlişkileri Bölümü Yöneticisi Sayın Eylem Çiftçi Gölünç‘ün görev değişikliği nedeniyle, yerine  Sermaye Piyasası Kurulu Kurumsal Yönetim Tebliği (II-17.1)'nin 11. Maddesi 2. Fıkrası gereğince ve Kurulun i-SPK. 17.4 (27.02.2015 tarih ve 5/225 s.k.) sayılı İlke Kararı kapsamında Sn. Ezgi Sertoğlu Öğüt' ün 23.01.2020  tarihi itibarıyla Yatırımcı İlişkileri Bölümü Yöneticisi olarak atanmasına ve Kurumsal Yönetim Komitesi Üyesi olarak görevlendirilmesine karar verilmiştir.

· GYHOL – Şirketin %100 bağlı ortaklığı olan, GYHOL Alfa Uluslararası İş Geliştirme Yönetim ve Yatırım A.Ş.' ye 1.500.000 TL sermaye avansı verilmesine karar verilmiştir.

· ISCTR, ISGYO – İŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI İş Kuleleri Kule 2'de toplam 2.029 m2'lik ofis alanı ile Kule 3'te 996 m2'lik ofis alanı T. İş Bankası A.Ş.'ye kiralanmış olup, kiralama işlemleri ekspertiz kira bedeli dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Kiralanan alana ilişkin yapılacak kısmi tadilat işleri için İş Merkezleri Yönetim ve İşletim A.Ş.'den hizmet alınacaktır.

· MEMSA – T Halk Bankası ile şirketler grubu arasındaki protokol kapsamında, 1.050.000 TL tutar ve 30.11.2019 esas vadeli takside istinaden, şirket Yönetim Kurulu eski Başkanı Sn Mehmet Ulutaş tarafından 188.500 TL tutarında ödeme yapıldığı öğrenilmiştir.

· MEMSA – 20.11.2019 tarihinde yapılması planlanan olağan genel kurul toplantısı anılan tarihte toplantı nisabının sağlanamaması nedeniyle tehir edilmiştir. Tehir edilen Olağan Genel Kurul toplantısının yerine geçmek üzere, Genel Kurul toplantısının Türk Ticaret Kanunu (TTK) madde 418'de öngörülen şekliyle nisap aranmaksızın 25.02.2020 Salı günü saat 11:00'de Point Hotel Barbaros Esentepe, Yıldız Posta Caddesi No:29 34394 Şişli / İSTANBUL adresinde toplantıya davet edilmesine karar verilmiştir.

· MGROS – Şirket 2019 yılı   finansal sonuçlarının 02 Mart 2020 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanması planlanmaktadır.

· OPET – Şirket olağan Genel Kurul toplantısını 03.03.2020 saat 11:00 de Barbaros Mah.Gelincik Sokak N4 -A Ataşehir / İstanbul adresinde yapılacağını KAP'ta açıkladı.

· OSTIM – Kredi Yapılandırılması ile ilgili detay paylaşımı

· QNBFB – Rekabet Kurulu tarafından Bankaya verilen 7.863.921.-TL'lik idari para cezasının 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 17. Maddesi hükmüçerçevesinde indirimden yararlanılarak 5.897.940,75 TL olarak ödendiği ve Rekabet Kurulu'nun idari para cezası verilmesine dair anılan kararına karşı, Bankamızca açılan iptal davasının Danıştay 13. Dairesi tarafından reddedildiği; söz konusu karara karşı Bankamızın temyiz başvurusunun reddedildiği, bununla birlikte Bankamızca karar düzeltme yoluna başvurulacağı duyurulmuştu.Söz konusu karara karşı Bankamızca yapılan karar düzeltme başvurusu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından reddedilmiş ve Danıştay 13. Dairesi tarafından verilen iptal isteminin reddi kararı kesinleşmiştir.

· SNKRN – Tahsisli Sermaye Artırımından Elde Edilecek Fonun Kullanım Raporu ile ilgili KAP'ta yayınlanan detaylı paylaşım

· THYAO – THY Genel Müdürü Ekşi, Çin'de ortaya  çıkan "corona" virüsü ile ilgili gerekli tedbirlerin başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere Dünya Sağlık Örgütü tavsiyeleri doğrultusunda  alındığını bildirdi.(Foreks)

· TURGG – 12.07.2018 tarih ve 1182 Sayılı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ("İBB") Meclis Kararına uygun olarak tadil edilen 13.10.2017 onaylı Kartal 1/5000 Merkez Nazım İmar Planı'nın 16.10.2018 - 16.11.2018 tarihleri arasındaki askı süresinde yapılan itirazlara ilişkin İBB İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun 17.10.2019 tarih ve 69 Nolu Raporu'nun 17.10.2019 tarihli İBB Meclisi'nde görüşülerek oy birliği ile kabul edildiği açıklanmıştı. Buna göre tadil edilen Kartal 1/5000 Merkez Nazım İmar Planı değişikliği 23.01.2020 tarihi itibari ile askıya çıkarılmış olup 1 aylık askı süresi 24.02.2020 tarihinde tamamlanacaktır.Söz konusu askı duyurusuna İBB'nin http://application2.ibb.gov.tr/IBBWC/ImarPlanlari.aspx adresli internet sitesinden ulaşılabilir.
 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar