Borsada yerli yatırımcının hisseyi tutma süresi 18 güne indi

Türkiye Sermaye Piyasası 2020 raporu, borsada yurtiçi yerleşik yatırımcıların hisseleri elde tutma süresindeki gerilemenin devam ettiğini gösterdi. 2012'de yerli yatırımcının hisseleri elde tutma süresi 40 gün iken 2020'de bu süre 18 güne indi. Benzer eğilim yabancı yatırımcılarda da izlendi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

2020'de Borsada yatırımcı rekoru kırılırken, yatırımcıların hisseleri elde tutma sürelerinin de rekor düşük seviyelere gerilediği görüldü.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından yayımlanan Türkiye Sermaye Piyasası 2020 raporuna göre 2020'de BIST 100 hisselerinde yurtiçi yerleşiklerin ortalama elde tutma süresi 18 güne geriledi. 2012'de BIST 100 hisselerinde yerli yatırımcının ortalama elde tutma süresi 40 gün iken, o dönemden bu yana elde tutma sürelerinde düzenli düşüş kaydedildi.

Rapora göre, 2019 yılında pay senetlerini ortalama elde tutma süresi yabancı yatırımcılarda 7 günlük bir artış göstermişse de pandeminin etkili olduğu 2020 yılında yatırım ortaklıkları hariç tüm şirketleri içeren BIST-Tüm endeksinde yabancı yatırımcıların ortalama elde tutma süresi 66 gün gerileyerek 74 güne inmiştir. BIST 100 için ise yabancı yatırımcının elde tutma süresi 2020'de 55 güne geriledi. 2012'de bu süre 343 gündü.

En yüksek elde tutma süresi BIST Sınai endeksinde

Sektörlere göre incelendiğinde yabancı yatırımcılarda en düşük elde tutma süresinin 22 gün ile BIST-Teknoloji endeks pay senetlerinde, en yüksek sürenin ise 107 gün ile BIST Mali endeksi senetlerinde gerçekleştiği gözlendi.

Yerli yatırımcılarda en yüksek elde tutma süresi 21 gün ile BIST Sınai endeksinde görüldü. Bununla beraber yabancı yatırımcıların BIST Sınai endeksindeki elde tutma süresinin 2019’da 147’den 2020’de 51 güne gerilemesi dikkat çekti.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar