Borsada yerli yatırımcının risk iştahı yüksek

Pandemi ile birlikte yerli yatırımcı borsayı tercih etti. Ancak ilk aylarda Bist100, Bist30 ve Bisttüm endekslerindeki yatırımcı sayısı doğru orantılı artarken eylülde yön Bisttüm endeksine döndü.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Dünya Gazetesi’nden Şebnem Turhan’ın haberine göre Borsa İstanbul’a yerli yatırımcı akını devam ediyor.

Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) eylül ayı verilerine göre pay piyasalarında yerli yatırımcı sayısı 1 milyon 750 bin 149 kişiye ulaştı. Bu yılsonundan itibaren 556 bin 418 yeni yatırımcının Borsa İstanbul pay piyasalarına geldiğini gösteriyor.

Gelen yerli yatırımcının tercihi ise BIST100 dışı hisselere oldu. Bisttüm ile Bist100 yatırımcı farkı 460 bin 739 kişi ile eylülde rekor kırdı. Bist30 ile Bist100 farkı da 277 bin 111 kişi ile yükselmeye devam ediyor. Öyle ki eylülde Bist100 ve Bist30 endekslerinde yatırımcı kaybı yaşanırken Bisttüm hisselerinde yükseliş hızlandı.

Pandemi ile birlikte yabancı yatırımcıların riskten kaçış doğrultusunda gelişmekte olan piyasalardan çıkışı Türkiye’de de oldukça sert yaşandı. Yabancı yatırımcının borsadan çıkışının yanı sıra genişletici para politikalarıyla mevduat faizlerindeki büyük düşüş yerli yatırımcıyı borsaya yöneltmişti. Borsada nisan ayıyla birlikte yerli yatırımcı sayısı hızla artmış mayısta ilk kez 1.5 milyon sınırını aşmıştı.

Bu yükselişin Merkez Bankası’nın ağustosla başladığı sıkılaştırıcı politikalarla beraber ivme kaybı bekleniyordu. Mevduat yatırımcısının yükselen faiz oranlarıyla yeniden mevduata dönmesi öngörülürken rakamlar henüz mevduat yatırımcısının istediği faiz oranlarının yakalanmadığını da gösteriyor. Nitekim eylülde ağustosa göre 67 bin 638 yeni yatırımcı borsayı tercih etti. Aylık en yüksek artış nisanda 89 bin 90 kişi ile yaşanmıştı. Temmuzda 47 bin yeni yatırımcı ile ivme biraz kaybedilse de ağustos ve eylül aylarında yine 76 bin ve 67 bini aşan yeni yatırımcılarla ilginin sürdüğü görülmüştü.

EYLÜLDE BİST100 VE BİST30 GERİLEDİ

Borsaya 67 bin yeni yatırımcı katılırken Bist100 ve Bist30 endekslerinde durum ne oldu? MKK verilerine göre Bisttüm endeksine 67 bin 638 yeni yatırımcı gelirken Bist100’deki yatırımcı sayısı eylülde ağustosa göre 10 bin 286 kişi azaldı. Eylül ayına gelene kadar şubattan itibaren her ay Bist100 yatırımcı sayısında da artış vardı. Öyle ki yine nisanda 81 bin 990 yeni yatırımcı Bist100 endeksinde yatırıma başlamıştı. Bisttüm’e gelen yeni yatırımcı sayısı nisanda 89 bin idi ki oldukça iyi bir oranda Bist100 tercihi öne çıkmıştı. Bist100’e gelen yeni yatırımcı sayısı dalgalı bir yapı gösterse de bu yıl ocak ayından sonra ilk kez eylülde geriledi.

Bist30 için de durum farklı değil. Aslında pandemi döneminde gelen yeni yatırımcılar Bist100 ve Bist30 hisselerini ilk zamanlarda ağırlıklı olarak tercih ettiler. MKK verilerine göre nisanda Bist30 hisselerine gelen yeni yatırımcı sayısı 67 bin 950 oldu. Yine 89 bin yeni yatırımcı için üçte ikisinin Bist30’a geldiği söylenebilir. Ancak bu durum yine dalgalı bir seyir gösterdi ve bu yıl ilk kez eylülde 19 bin 680 azalma yaşandı.

YERLİ YATIRIMCININ GÖZÜ YÜKSEK KAZANÇTA

Yeni yatırımcının tercihlerindeki değişiklik eylül ayı ile birlikte keskinleşti. Peki Bisttüm endeksinin tercih edilmesinin riski ne? Analistler, bu durumu şöyle yorumluyor: “Yeni yatırımcıların likiditesi düşük, araştırma bölümleri tarafından kapsama alınmayan veya daha az sayıda değerlendirilen, yüksek prim yapan hisse senetlerine yöneldikleri sonucuna ulaşmak mümkün.” Yani yeterince bilginin olmadığı, halka açıklık oranı düşük, yatırımcı ilişkileri çok da iyi çalışmayan hisselerde yerli yatırımcılar yatırımlarını değerlendiriyor. Bu durum yatırımcının riskini daha da artırıyor.

Kaynak: Dünya

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar