'Borsaya yabancı geliyor, yeni zirveler yolda'

Milliyet Gazetesi’nden Zeynep Aktaş’ın bugünkü köşe yazısında ‘Aşılama sürecinin başlamasıyla piyasalar pandemi sonrasına göre konumlanmaya başladı. Borsa çekim merkezi olmaya aday. Yabancının ilgisiyle birlikte yeni zirveler gelebilir’ denildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Zeynep Aktaş’ın köşe yazısında borsa ile ilgili bölüm şöyle;

Birikim sahipleri için piyasaları izlemek elzem hale geldi. Bunun nedeni mevduatın enflasyonun gerisinde kalması. Yıllık enflasyon yüzde 14,03 seviyesinde olurken gösterge faiz 14,69. Politika faizi ise yüzde 15. Enflasyon kadar faiz getirisinin olması halinde ancak mevduattaki birikimin korunması mümkün olabilecek.

Geride kalan bir yıllık süreçte altın yüzde 59, dolar ise yüzde 29 yükseldi. Birikim sahiplerinin güvenli olarak nitelendirdikleri her iki enstrümana gösterdikleri yüksek ilgi ister istemez altın ve dövizdeki artışı yükseltti. Şimdilerde ise her iki enstrümanın aynı hızla devam edip etmeyeceği tartışılırken gözler pandemi sonrası borsada cazip hale gelecek sektörlere çevrilmiş durumda. Yıl başından bu yana yerlilerin ilgisiyle BIST 100 Endeksi dışındaki hisselerde aşırı fiyatlanmalar gözlendi. Şimdilerde ise piyasalara yabancı sermayenin yönelimi söz konusu. Aşılama sürecinin de başlamasıyla birlikte pandemiden olumsuz etkilenen hisselere yönelik artan ilgi borsadaki çıkışın devam etmesine imkân verecektir.

Borsa yatırımcısı için 5 kritik öneri

1 Hissesi alınacak şirket hakkında bilgilenmek şart. Firmanın pazardaki payı, büyüme temposu, krizlere dayanıklılığı önemli. Şirkete dair öğrenilecek her bilgi olası fiyat düşüşlerinde paniklemeyi önleyecektir.

2 Hisse senetlerinde olası dalgalanmaları göz önünde bulundurarak paniklemeden biriktirilebilecek güçlü firmalar tercih edilmeli.

3 Temettü ödeyen ve temettü verimi artan şirketler tercih edilmeli.

4 Pandeminden en fazla etkilenen BIST 50 hisselerinden defter değeri ve fiyat/kazanç oranı düşük iskontosu yüksek hisseler tercih edilerek uzun vadede beklenilebilir.

5 Hisselerde hedef fiyatlar belirlenirken özvarlık/sermaye, kar/sermaye oranları ile sermayenin kaç katı karın oluştuğu ve özvarlık seviyesi göz önünde bulundurulmalı. Bu oranların yüksek olması prim potansiyelini de yükseltecektir.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar