Borsaya ‘yerli’ akını durdu

Hisse senetlerine yönelen yerli yatırımcı sayısında keskin bir düşüş yaşandı. Ekim ayında 122 bin yeni yerli yatırımcıyı çeken Borsa İstanbul’a girişler kasımda azaldı. Doç. Dr. Hakkı Öztürk, “TL mevduat faizlerinin yükselmesi yılın başından bu yana hızla artan borsadaki yerli yatırımcı sayısının hızında kasım ayında azalmaya neden olmuş gözüküyor” dedi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Yerli yatırımcının Borsa İstanbul'a yılbaşından beri süren ilgisi, ekim ayında rekor artış getirirken, kasımda bıçak gibi kesildi.

Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 15'e yükseltmesi yerli tasarruf sahiplerinin hisse senetlerine olan yöneliminde düşüşü de beraberinde getirdi.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, kasım ayında Borsa İstanbul'daki yerli yatırımcı sayısı bir önceki aya göre yüzde  0.1 artışla (1603 kişi) 1 milyon 873 bin 680'e ulaştı. Ekimde ise bir önceki aya göre yüzde 7 artışla 121 bin 923 yeni yerli yatırımcı Borsa İstanbul'a girmişti.

MEVDUATA DÖNDÜLER

Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Finans Bölümü'nden Doç. Dr. Hakkı Öztürk, “TL mevduat faizlerinin yükselmesi yılın başından bu yana hızla artan borsadaki yerli yatırımcı sayısının hızında kasım ayında azalmaya neden olmuş gözüküyor” dedi. Yerli tasarruf sahiplerinin borsaya olan ilgisindeki bu ani düşüş mevduat faizlerinin artma eğilimine girmesiyle birlikte görüldü. Mevduat faizlerinin enflasyonun çok altına gerilemesi, birikimi olan vatandaşların borsaya ilgisini artırınca 2019'un tamamında sadece 24 bin 43 artan Borsa İstanbul'daki yerli yatırımcı sayısı, 2020'nin 1 Ocak-30 Kasım döneminde 679 bin 949 kişi ile olağanüstü bir artış kaydetti. Öztürk, “Pandemiyle birlikte uygulanan düşük faiz politikasıyla birlikte MB'nin politika faizini mayıs ayında yüzde 8.25'e kadar düşürmesi mevduat faizlerinin de yüzde 6-yüzde 7 seviyelerine  kadar gerilemesine neden oldu” dedi.

YERLİ PAYI YÜZDE 50.28

TL mevduatta yıl boyunca derinleşen negatif reel faiz yerli yatırımcının hisse senetlerine, dövize ve altına yönelmesini, düşük konut kredisi faizlerinden de yararlanarak gayrimenkul yatırımı yapmasına yol açmıştı. Borsa İstanbul'daki yeni aktörler daha çok küçük meblağlarla işlem yapan genç kişilerden oluştu. Yerlinin artan ilgisine karşın, Borsa İstanbul'da yabancı kaçışının hızlanması borsadaki yerli-yabancı dengesini de değiştirdi. Yılbaşında Borsa İstanbul'da yüzde 65'ler seviyesinde olan yabancı payı, 20 Kasım itibarıyla yüzde 49.72 seviyesinde bulunuyor.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar