Brexit'te anlaşma sonunda sağlandı

Avrupa Birliği ve İngiltere, Brexit sonrası ticari ilişkileri belirleyecek anlaşma müzakerelerinde uzlaşı sağladı. İngiltere ve Avrupa Birliği (AB), müzakereleri aylardır süren Brexit anlaşmasına nihayet Noel arifesinde vardı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İngiltere ve Avrupa Birliği (AB), müzakereleri aylardır süren Brexit anlaşmasına nihayet Noel arifesinde vardı. Yasal metin üzerindeki çalışmalar Brüksel’de gece boyunca devam ederken, İngiliz Başbakan Boris Johnson’un ofisinden yazılı olarak yapılan açıklamayla birlikte sterlin dolar karşısında tekrar 1,36 düzeyinin üzerine çıktı.

Johnson açıklamasında “Anlaşma tamamdır. İniliz halkına 2016 referandumunda ve geçen yıl genel seçimlerde vaadedilen herşey bu anlaşma ile verilebilecektir. Paramızın, sınırlarımızın, kanunlarımızın, ticaretimizin ve balıkçılık yaptığımız sularımızın kontrolünü tekrar geri aldık” ifadeleri yer aldı.

AB Komisyonu Başkanı: Adil ve dengeli bir anlaşma

Müzakerelere ilişkin basın toplantısı düzenleyen AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, müzakerelerin çok zorlu geçtiğini ve anlaşma için ciddi mücadele ettiklerini belirtti. Von der Leyen, "Sonunda bir anlaşma sağladık. Uzun ve dönemeçli bir yoldu ama iyi bir uzlaşı sağladık. Bu, adil ve dengeli bir anlaşma. İki taraf için de doğru ve sorumlu olan olan buydu." diye konuştu. Von der Leyen, anlaşmanın hem AB hem de İngiltere'nin çıkarına olduğuna dikkati çekerek, "Sonunda Brexit'i geride bırakıp yolumuza devam edebileceğiz." ifadesini kullandı.

Öte yandan hem Brexit hem de COVID-19’un daha bulaşıcı varyantı nedeniyle uygulanan seyahat kısıtlamaları sonrası, süpermarketler ürünlerde yaşanabilecek arz endişeleri nedeniyle ülkeye meyve ve sebzeleri uçakla götürmeye başladı. Fransa’nın kara ticaretini sadece COVID-19 testi koşuluyla açması sınırda tıkanıklıklara neden olmaya devam ediyor.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar