Buffett'ın aklını çelen halka arz: Snowflake

Snowflake Inc. bu hafta ABD yazılım şirketleri tarihindeki en büyük halka arzı planlıyor ama bu bile şirketin ilk hisse satışındaki en heyecan verici şey değil. Öte yandan Warren Buffett’ın yeni nesil teknoloji şirketlerine karşı olan tutumuna rağmen, kendi halka arzı için yarım milyar dolar yatırım yapmaya ikna etti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Snowflake herkesin ortak olmak istediği Berkshire Hathaway’i, kurucusu Warren Buffett’ın yeni nesil teknoloji şirketlerine karşı olan tutumuna rağmen, kendi halka arzı için yarım milyar dolar yatırım yapmaya ikna etti.

Tabii bu sadece Berkshire ile kalmıyor, Salesforce’u da yüzlerce milyon dolar yatırmaya ikna eden şirketin neredeyse 4 milyar dolar toplaması bekleniyor. Snowflake kurulduktan yalnızca 8 sene sonra 33 milyar dolar değerlemeye ulaştı.

San Mateo, California merkezli Snowflake piyasalarda heyecan yaratıyor çünkü şirket yeni trendi yakalayarak birçok sektörün teknolojik altyapısı için elzem ürünler sunuyor. Snowflake Oracle Corp ile aynı standartları kullanan veri tabanı yazılımları üretiyor fakat şirketin ürettiği yazılımlar bulut sisteminde istenilen şekilde ölçeklendirilerek, değişken fiyat eşleme mekanizmalarıyla birlikte kullanılabiliyor.

Amazon, Microsoft ve Alphabet gibi bulut depolama servisi sağlayıcıları benzer ürünler sunarken, Snowflake bu bulut platformlarının hepsini birden yalnızca bir ürün ile çalıştırabilecek tek şirket.

Bağımsız teknoloji yatırım analisti Beth Kindig de, “Piyasada Snowflake gibi bir diğer şirket daha yok” diyor.

Snowflake’in tek oluşu da halka arz sırasında bu kadar fazla ilgi görmesinin sebeplerinden bir tanesi. Hisse başına 75-85 dolar civarı bir fiyat belirleyen şirket, Pazartesi sabahı belirlediği fiyatı 100-110 dolar bandına çekti, Salı akşamı ise hisse fiyatını son 120 dolar olarak belirledi. Berkshire ve Salesforce’a halka arz fiyatından 250 milyon dolarlık hisse satmasına ek olarak, Snowflake en azından 28 milyon adet hisse satma niyetinde. Öte yandan, Berkshire halka arz fiyatıyla şirketin eski CEO’sundan 4 milyon adet hisse satın alacak.

Kaynak: Bloomberght

 

Yorumlar