Çin'de enflasyon beklentileri aştı

Salgına karşı yoğun kapanma tedbirlerinin uygulandığı Nisan ayında Çin'de üretici ve tüketici enflasyonu ekonomist beklentilerinin üzerinde geldi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Çin'de Nisan ayında uygulanan kapanma tedbirleri tedarikte aksaklıklar yaratırken, üretici ve tüketici fiyatlarında beklentilerin üzerinde bir artış izlendi.

Verilere göre Çin'de Nisan ayında üretici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık üretici enflasyonunun yüzde 7,8 olması yönündeydi. Savaşın etkilerinin daha yoğun hissedildiği Mart ayında ülkede yıllık üretici enflasyonu yüzde 8 olarak kaydedilmişti.

Benzer şekilde tüketici fiyatlarında da beklentileri aşan bir artış izlendi. Buna göre ülkede tüketici fiyat endeksi Nisan'da yıllık yüzde 2,1 arttı. Beklenti artışın yüzde 1,8 olması yönündeydi. Mart ayında tüketici enflasyonu yüzde 1,5 olmuştu.

Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon ise yüzde 0,9 oldu. Mart ayında çekirdek enflasyon yüzde 1,1 olarak gerçekleşmişti.

Bloomberg Ekonomisti Eric Zhu verilere ilişkin değerlendirmesinde Nisan ayı enflasyon gelişmelerinin kapanmaların talep üzerindeki etkisine işaret ettiğini belirtti. Zhu, gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyonun 10 ayın en düşük seviyesinde olduğunu, üretici fiyatlarındaki artışın da daha ılımlı olduğuna dikkat çekti. Ekonomist, bu durumun Çin Merkez Bankası için daha fazla gevşeme alanı yarattığını ifade etti.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar