Çin'de toparlanma ara verdi

Çin'de Caixin imalat PMI verisi Aralık'ta 53 oldu ve ekonomistlerin beklentilerinin altında gerçekleşti. Ülkede resmi imalat PMI verisi de Aralık'ta 3 ayın zirvesinden düşüş göstermişti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Çin'de imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ülkede imalat sektöründe görülen hızlı toparlanmanın bir miktar gevşediğini gösterdi.

Caixin imalat PMI Aralık'ta 53 olarak kaydedildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Aralık'ta ülkede imalat PMI verisinin 54,7 olarak gerçekleşmesi yönündeydi. Kasım ayında bu veri 54,9 olmuştu.

Aralık ayına ilişkin resmi PMI 51,9 olarak kaydedilmişti. Kasım'da bu veri 52,1 ile son 3 ayın en yüksek seviyesini görmüştü.

Buna karşı Japonya ve diğer Asya ülkelerinde veriler toparlanmaya işaret etti. Jibun Bank ve IHS Markit'in verilerine göre Japonya'da imalat PMI verisi Aralık'ta 50'ye yükseldi. Bu 2019 Nisan ayından bu yana ülkede kaydedilen en yüksek seviye oldu. Tayvan da PMI da aynı dönemde 59,4 ile 10 yılın zirvesini gördü. Güney Kore'de son veri 52,9 olarak kaydedildi. Böylelikle ülkede son 3 ayda imalat PMI eşik değer olan 50'nin üzerinde gerçekleşti.

Bloomberg Asya Başekonomisti Chang Su verilere ilişkin değerlendirmesinde salgın koşullarının kötüleşmesine rağmen verilerin direnmeye devam ettiğini, bunun yanında önümüzdeki ayların zorlu geçebileceğini vurguladı.

Endekste 50'nin üstü büyümeye, bu seviyenin altı ise daralmaya işaret ediyor.

Kaynak: Bloomberght

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar