Çip krizinde yeni gelişme

Tayvanlı kıdemli bir yetkili, Tayvan Boğazı'nda barışın, otomobillerden akıllı telefonlara, geniş bir ürün yelpazesinin üretiminde kullanılan çiplerin adadan tedarikinin devamının sağlanması açısından kilit önemde olduğunu kaydetti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Taipei, Çin'in kendi topraklarının bir parçası olarak gördüğü adaya yönelik ihlallerini artırması ile birlikte, uluslararası alanda siyasi destek sağlamaya çalışıyor. Pekin tarafından gönderilen savaş uçakları, Cuma gününden başlayarak üç günlük süre boyunca Tayvan yakınlarına rekor 93 uçuş yaptı. Bu durum, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın endişelerini dile getirmesine ve Çin'e "provokatif" faaliyetlerini durdurma çağrısında bulunmasına yol açtı.

Tayvan Ekonomik İşler Bakanı Wang Mei-hua, Cuma günü Bloomberg'e yaptığı açıklamada, "Tayvan, küreselleşme zemininde, 30 yıllık çabaları ile birlikte, büyük bir çip imalat ekosisteminin beslenmesine yardımcı oluyor. Küresel topluluk Tayvan'ın güvenliğini daha fazla ciddiye almalı. Böylelikle Tayvan herkese istikrarlı bir hizmet sunmaya ve herkese çok iyi bir partner olmaya devam edebilir" dedi.

Wang'ın yorumları, tüm dünyada ülkelerin Kovid sonrası ekonomik sıçramayı hızlandırmak amacıyla yeterli miktarda çipi güvenceye almak için mücadele etmeleri ile birlikte, yarı iletken konusunun artan bir şekilde siyasileşen yapısını altını çiziyor. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), çip üretim piyasasında yüzde 53'lük paya sahip ve bu durum, Tayvan Boğazı'ndaki istikrarsızlığın aralarında iPhone üreticisi Apple Inc.'nin de bulunduğu yüzlerce firma tarafından kullanılan bu kilit silikon arzının kesilmesi endişesini artırıyor. Başkan Mark Liu da Temmuz ayında, tedarik zincirindeki aksaklıkları önlemek için bölgede barış çağrısında bulundu.

TSMC ve onun lokal muadillerine olan yoğun bağımlılık, ABD, Avrupa Birliği (AB), Japonya ve Çin'de hükümetleri halihazırda kendi çip endüstrilerini desteklemeye yöneltmiş durumda.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar