Cumhurbaşkanının otomotiv ve tütün mamullerinde vergi yetkisi artırılıyor

AK Parti grubunun TBMM'ye sunduğu teklife göre, Cumhurbaşkanının otomotiv ve tütün mamullerinde özel tüketim vergisi (ÖTV) matrahlarının alt ve üst sınırlarını 1 katına kadar artırma yetkisi 3 kata çıkarılıyor. 

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

AK Parti’nin TBMM’ye sunduğu yasa teklifiyle Cumhurbaşkanı’nın tütün mamülleri ve otomotiv sektöründe özel tüketim vergisi oranlarını belirleme yetkisi genişliyor.

Bloomberg'in haberine göre teklifle, Cumhurbaşkanının bu alanlardaki ÖTV matrahlarının alt ve üst sınırlarını 1 katına kadar artırma yetkisi 3 kata çıkarılıyor.

Düzenlemenin gerekçesinde, “sağlığa zararlı tütün mamulleri ile mücadelede etkinliğin artırılması ile otomotiv sektöründe oluşabilecek fiyat dalgalanmalarına uygun vergilemenin sağlanabilmesini teminen ve ihtiyaçlara göre hızlı-esnek karar alınabilmesi amacıyla” bu kararın alındığı ifade edildi.

Tarımsal destek alanlar gelir vergisinden muaf tutulacak

Teklifle ayrıca yıllık cirosu 240 bin TL’nin altında olanlar ve tarımsal destek alanlar gelir vergisinden muaf tutulacak.

Bir diğer düzenlemeyle varlık yönetim şirketlerine kuruldukları takvim yılı ve bunu izleyen beş yıl süresince uygulanan damga vergisi, harç ve KKDF istisnası sürekli hale getiriliyor. Söz konusu şirketlere tanınan banka ve sigorta muameleleri vergisine ilişkin istisna kaldırılıyor.

Gerekçede düzenlemenin yaklaşık 850 bin mükellef grubunu ilgilendirdiği belirtildi. Teklifle sosyal medya fenomenleri hasılat bazında vergilendirilecek. Yeni yatırım teşvik belgesi alanlara vergi indirimi uygulanacak.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar