Deutsche Bank, tahminini açıkladı

Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bu hafta gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısında faizi sabit tutmasını bekliyor. Deutsche Bank, TÜFE’nin Ekim ayına kadar yüzde 17 civarında seyredebileceğini söyledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Deutsche Bank, yayımladığı araştırma raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bu hafta gerçekleşecek Para Politikası Kurulu toplantısında, kurulun bir önceki kurula göre daha güvercin olmasına rağmen, politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit tutacağını belirtti.

Yatırımcı toplantısında TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun verdiği ortodoks mesajların bu görüşte etkisi olduğunu söyleyen Deutsche Bank analistleri, temel senaryolarının bu olmadığını ve beklenenden erken bir parasal genişleme adımının atılması durumunda negatif piyasa tepkisi beklediklerini vurguladı.

Deutsche Bank, Türk Lirası’ndaki zayıflamadan dolayı Mayıs ayında manşet enflasyonun yüzde 17,5 seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerine değinerek, TÜFE’nin Ekim ayına kadar yüzde 17 civarında seyredebileceğini söyledi.

 MUFG: Parasal genişleme döngüsünün ikinci çeyrekte başlamasını bekliyoruz

Aralarında Ehsan Khoman ve Lee Hardman’ın da bulunduğu MUFG Bank analistleri, yayımladık bir araştırma notunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faizi sabit tutmasını beklediklerini söylemişti.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun piyasalar ile bulunduğu iletişimin bu haftaki Para Politikası Kurulu toplantısında büyük politika değişiklikleri yapılacağına dair endişeleri azalttığını belirten analistler, Kavcıoğlu’nun önceki köşe yazılarının aksine iletişimde daha şahin bir tutum sergilediğini vurguladı.

MUFG analistleri, TCMB’nin teorik olarak faiz artırmak için bir alanı kalmadığını ve yükselen enflasyon görünümünün bankanın tepkilerini sınırlayabileceğini belirtirken, siyasi öncelikler ve Kavcıoğlu’nun yazılarındaki güvercin tutum dikkate alındığında TCMB’nin genişlemeci bir para politikası döngüsüne girebileceğini söyledi.

Bu parasal genişleme döngüsünün tam olarak ne zaman başlayacağını kestirmenin zor olduğunu belirten analistler, verilere ve kur koşullarına bağlı olarak, 2021’in ikinci çeyreğinde Mart ayındaki 200 baz puanlık faiz artışının geri alınmasını beklediklerini söyledi.

"Özel sektörün dış finansman pozisyonları baskı oluşturacaktır"

Monex Europe da yayımladığı bir araştırma raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bu hafta gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini sabit tutmasını beklediklerini söylemişti.

Sözlü yönlendirmelerin şimdilik Türk Lirası’nı istikrarlı kıldığını belirten kurum, enflasyonun yüzde 19’a doğru yükselmeye başlaması ve dış finansal risklerin gerçekleşmeye başlamasıyla birlikte yatırımcı beklentileri için bunun yeterli olmayacağını vurguladı.

Özel sektörün zayıf dış finansman pozisyonlarının, 8 hafta içerisinde geri ödeme vadelerinin dolmasıyla tahakkuk edeceğini ve TCMB’nin çok az rezervi kalmasından dolayı bankaların borçlarını ödemek için spot Döviz piyasasına yönelebileceğinin altını çizen Monex Europe, bunun Türk Lirası üzerindeki baskıyı artırabileceğini ifade etti.

Kaynak: Bloomberght

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar