Dev kulüpler isyan bayrağını açtı

Dünyanın en çok gelir kazanan Avrupalı dev kulüpleri biraraya gelerek Avrupa Süper Ligi'nin kurdu. Siyasiler ve futbol otoriteleri kararı eleştirirken, futbol kulüplerinin yöneticileri gelir paylaşımındaki sorunlara dikkat çekerek kararlarını savundu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Dünyanın en çok gelir üreten futbol kulüpleri Ağustos ayında başlayacak yeni bir Avrupa ligi projesini kamuoyuna duyurdu.

Altı İngiliz, üç İtalyan ve üç İspanyol kulübünün katıldığı lig, prestijli UEFA Şampiyonlar Ligi’ne alternatif olarak kurulacak. Açıklamaya göre lige üç kulüp daha katılacak. 15 kalıcı takımın olacağı ligde her yıl 5 takımın lige yükselebileceği format benimsenecek.

1990’lardan bu yana UEFA Avrupa Şampiyonlar Ligi en büyük kulüplerarası turnuva olarak dikkat çekiyor. Koronavirüs salgını sebebiyle boş stadyumlara oynayarak büyük gelir kayıplarına uğrayan Avrupa’nın dev kulüpleri yeni lig ile birlikte milyarlarca dolarlık gelir hedefliyor.

Süper Lig’e katılan 12 takım

-Arsenal (İngiltere)
-Chelsea (İngiltere)
-Liverpool (İngiltere)
-Manchester City (İngiltere)
-Manchester United (İngiltere)
-Tottenham (İngiltere)
-Atletico Madrid (İspanya)
-Barcelona (İspanya)
-Real Madrid (İspanya)
-AC Milan (İtalya)
-Internazionale (İtalya)
-Juventus(İtalya)

Ligin başkanı Real Madrid'in başkanı oldu

Real Madrid’in Başkanı Florentino Perez yeni ligin başkanı olurken Juve’den Andrea Agnelli ve Manchester United’dan Joel Glazer başkan yardımcılığı görevini üstlenecek. Perez, “Futbola her düzeyde katkıda bulunacağız ve futbolu dünyadaki hak ettiği yere götüreceğiz. Futbol dünyada dört milyar taraftardan fazlasına sahip olan tek küresel spor. Bizim büyük kulüpler olarak taraftarların isteklerine yanıt vermemiz gerekiyor” dedi.

Kısmen kapalı

Her yıl beş takımın lige yükselebileceği bir eleme sistemiyle birlikte organizatörler “kapalı lig” eleştirilerine yanıt vermiş olacak. Amerika’da başta Amerikan futbolu ligi NFL olmak üzere profesyonel sporlarda birçok kapalı üst düzey lig bulunuyor.

Yeni plan, kulüplerin lokal liglerinde kalmalarını öngörürken UEFA Şampiyonlar Ligi’ne katılmamalarını planlıyor. Yeni lig planı açıklanmadan önce de İngiltere, İspanya ve İtalya futbol federasyonları ile birlikte UEFA planı eleştirmişti.

Kulüpler “kişisel çıkarlar peşinde” koşmakla eleştirilmişti.

Dünya Kupası Organizatörü FIFA da Süper Lig’e katılacak futbolcuları turnuvalardan men edeceğini açıklamıştı. Bu durum gelecek yıl Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası organizasyonunu da kaosa sürükleyebilir.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve eski İtalya Başbakanı Enrico Letta’nın da aralarında olduğu siyasiler plana ilişkin endişelerini dile getirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransız kulüplerine şimdiye kadar Süper Lig’e üye olmadıkları için övgüde bulundu.

Kararın ardından ligin katılımcılarından Juventus'un ilk işlem gününde hisseleri yüzde 10 prim yaptı.

Kaynak: Bloomberght

Kategoriler Ekonomi Gündem
Yorumlar