Doğalgazda talep şoku

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınının vurduğu doğalgaz piyasaları bugüne kadarki en büyük talep düşüşünü yaşayacak. Tüketimdeki azalmanın yüzde 75’i ise Avrupa, Kuzey Amerika, Asya ve Avrasya’daki ana gaz pazarlarında yaşanacak.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), COVID-19 salgınının küresel doğalgaz piyasalarına etkisini de inceleyen bir rapor yayınladı. Rapora göre, 2020 yılında COVID-19 salgınının vurduğu doğalgaz piyasaları şimdiye kadarki en büyük talep şokunu yaşayacak. Ayrıca ılıman geçen kış mevsiminin de etkisiyle küresel doğalgaz talebinin 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4’e varan oranda, yani 150 milyar metreküp düşmesi bekleniyor. Bu talep düşüşü ise 2008 mali krizinden sonra yaşanan talep düşüşünün iki katı.

Dörtte üçü ana gaz pazarlarında

IEA Raporu’da göre doğalgaz talebinde yaşanacak düşüşten doğalgaz tüketilen tüm bölgeler etkilenecek. Tüketimdeki azalmanın yüzde 75’i ise Avrupa, Kuzey Amerika, Asya ve Avrasya’daki ana gaz pazarlarında yaşanacak.

Elektrik üretiminde gaz payı dip

IEA Doğalgaz Raporu’nda sektörel bazda doğalgaz talep azalmasının en fazla etkileyeceği sektör elektrik üretimi olarak gösteriliyor. Buna göre talep düşüşünün yarısı elektrik üretiminde yaşanacak. Elektrik üretim sektörünü konut ve ticaret sektörü ile sanayi sektörü izleyecek.

2021’de kademeli toparlanma

IEA, doğalgaz talebinin 2021’de kademeli olarak toparlanmasını bekliyor. Ancak orta vadede yüksek belirsizlik nedeniyle, COVID-19 krizinin doğalgaz piyasaları üzerinde daha uzun süreli etkileri olacağını tahmin ediyor. 2020 büyüme krizinin yansımaları, 2025 yılına kadar yıllık 75 milyar metreküplük yıllık talep kaybına yol açacak. Bu da 2025’te küresel talep artışını 2019’daki yıllık küresel talep artışı ile aynı miktarda kalması anlamına geliyor.

IEA doğalgaz raporda göre küresel gaz ticaretindeki büyümenin lokomotifi olarak gösterilen sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) piyasasını bekleyen riskler de var. Raporda, LNG ihracat kapasitesini artıracak yeni yatırımların, beklenen arz büyümesinden fazla olması nedeniyle LNG piyasasının kapasite fazlası riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar