Dolar haftaya 6,88'den başladı

Küresel piyasalar haftaya pozitif bir başlangıç yaptı. Petrol fiyatlarının yükselişin devam etmesi dünya borsalarına moral olurken ABD vadelileri ve Asya'da işlemler artıda seyrediyor. 

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Küresel piyasalar, yeni haftaya pozitif bir başlangıç yaparken dolar/TL'de düşüş sürüyor. Sabah saatlerinde dolar/TL, 6,88'den; euro/TL ise 7,45'ten el değiştiriyor.Küresel piyasalar haftaya pozitif bir başlangıç yaptı. Petrol fiyatlarının yükselişin devam etmesi dünya borsalarına moral olurken ABD vadelileri ve Asya'da işlemler artıda seyrediyor. 

Dolar 6,89'dan değerleniyor

6,27 ile tarihi zirveyi gördükten sonra düşüşünü sürdüren dolar/TL haftaya 6,89 seviyesinden başladı. Euro/TL 7,45 seviyesinden açıldı.

Petrolde yükseliş sürüyor

Petrol fiyatları hızla değerlenmeye devam ediyor.  ABD ham petrolü 2 ay sonra ilk kez 30 doların üzerine gelirken brent petrolün varili ise 33 dolar düzeyinde. Petrol fiyatlarındaki yükselişte normalleşme sonrası talebin artması ve arz kısıntısı kararı alan ülkelerin bu karara sadık kalması etkili oluyor.

Japonya resmen resesyona girdi

Japonya ekonomisi 2020 ilk çeyrekte resesyona girdi. 2019 son çeyrekte yüzde 7,3 daralan Japon ekonomisi, 2020'nin ilk çeyreğinde de yıllık yüzde 3,4 daraldı. Ülkede ekonominin yüzde 4,5 civarı küçülmesi bekleniyordu. Japonya Ekonomi Bakanı Yasutoshi Nishimura, koronavirüs kaynaklı olarak yaşanan cansız denizaşırı talebin etkisi ile ekonomide ciddi bir daralma sürebileceğini söyledi. 

Moody's ve Fitch'ten Türkiye yorumu

Türkiye Varlık Fonu'nun 3 kamu bankasına sermaye enjekte etme kararını değerlendiren Moody's Investors Service, sermaye artırımının bankaların zararları sindirme kapasitelerini ve likiditelerinin güçlendireceğini, giderek zorlaşan faaliyet ortamında kredi profilleri üzerinde oluşan baskıyı yönetmelerine yardım edeceğini bildirdi.

Fitch Ratings analisti Douglas Winslow, Türkiye'nin göreceli olarak düşük borç seviyesi ve finansal piyasa türbülansını başarı ile atlatmasının kredi notunun cari koronavirüs ve kur gerilimlerine dayanmasına yardım ettiğini bildirdi. Öte yandan Fitch, Avusturya ve Fransa'nın kredi notlarının görünümünü düşürdü.

ABD Temsilciler Meclisi, 3 trilyon dolarlık koronavirüs yardım paketini onayladı. Fed Başkanı Jerome Powell, ülke ekonomisinin toplarlanmasının gelecek yıla kalabileceğini ve tam bir toparlanmanın ise muhtemelen koronavirüs aşısına bağlı olabileceğini belirtti.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar