Dolar, TL karşısında rekor tazeledi

Güne 7,34 seviyelerinde başlayan dolar/TL, yukarı yönlü hareketini sürdürerek 7,43 ile rekor seviyesini yeniledi. Dolar/TL'de yükselişte Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeler ve TCMB'nin rezervlerine yönelik endişeler etkili oluyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Dolar/TL'de bu hafta başında 7,34'lerden başlayan yükseliş hareketi bugün rekor seviyelere ulaştı. Sabah saatlerinde parite etkisiyle 7.35 seviyelerden yeniden 7.40'a doğru yükselen dolar/TL, enflasyon verisinin beklentilerden daha iyi gelmesine rağmen yükselişini sürdürdü.

Gün ortasında 7,43'ü aşan dolar/TL rekor tazeledi ve tarihi zirvesini 7,4317'ye taşıdı. Euro/TL ise sabah saatlerindeki 8,72 seviyelerinden 8,79'a kadar tırmandı. Borsa İstanbul'da ise işlemler saat 12:15 itibarıyla yüzde 0,12 artışla 1.085 puandan gerçekleştiriliyor.

"Doğu Akdeniz'deki haber akışı dolar/TL'de oynaklığı artırabilir"

Ahlatçı Menkul Değerler Araştırma Müdürü Barış ÜRKÜN, DÜNYA'ya gönderdiği bilgi notunda dolar/TL'deki rekor seviyelere ulaşan yükselişi değerlendirdi. Yükselişe destek olan unsurlar olarak MB'nin döviz rezervlerine yönelik endişeler ve Doğu Akdeniz'de Yunanistan ile yaşanan gerilimi ön plana çıkaran Ürkün'ün değerlendirmeleri şöyle:

"Son zamanlarda 7.40 seviyesi üzerine geçmekte zorlanan kur, bugün TCMB'nin %10,15'lerde seyreden ağırlıklı ortalama fonlama oranı, beklentilere göre bir miktar iyi gelen enflasyon ve kamu bankalarının en az 200 milyon Dolar satış yapmalarına rağmen bu seviyenin üzerine geçti. Bu gelişmelere karşılık TCMB döviz rezervlerine ilişkin süregelen endişelerle birlikte bir süredir Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeler ve buna bağlı oluşan gerilim artışı TL varlıklar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Bu bağlamda bir süredir eşik noktası olarak izlediğimiz 7.40 üzerinde eğilimin oluştuğunu izliyoruz. Doğu Akdeniz konusunda bölgeden gelecek yeni haber akışlarına bağlı olarak Türk Lirası'nda oynaklığın arttığına şahit olabiliriz. Geçen Ağustos ayında özellikle bu gelişmeler ağırlıklı olarak Türk Lirası Dolar'a karşı %5 değer kaybıyla gelişmekte olan ülkelere göre daha kötü performans göstermişti. Kurda bu hareketlenmenin sürmesi durumunda TCMB'den bir faiz artırım hamlesi gelip gelmeyeceğine dair beklentilerin güç kazandığını görebiliriz."

Kaynak: Dünya

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar