Dolar ve Euro bugün kaç TL? İşte son durum 30 Eylül 2020 güncel döviz kuru)

Küresel piyasalar, Trump-Biden münazarasının tedirginliğini yaşanırken yurt içinde bugünkü resmi gazetede yer alan vergi düzenlemeleriyle atılan normalleşme adımları sonrası dolar ve euro zirveden sert bir şekilde düşüşe geçti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Dün oldukça hareketli bir gün geçiren döviz piyasaları bugüne de hızlı başladı. Sabah saatlerinde 7,83 seviyelerinde seyreden dolar/TL, piyasalarda normalleşme adımlarına bir yenisinin daha eklenmesi sonrası düşüşe geçti. Dolar/TL, 7,83 düzeyinden 7,74'e euro/TL ise 9,20'den 9,10'a kadar geriledi.

Bu sabah hangi kararlar alındı ve ne anlama geliyor?

Vatandaşın dövize ilgisini azaltmak amacıyla döviz ve altın alımlarında geçtiğimiz mayıs ayında uygulanmaya başlanan yüzde 1'lik BSMV oranı yeniden eski düzeyi olan binde 2'ye düşürüldü. Bu adıma ek olarak TL mevduatlardan alınan stopajların indirilmesiyle de vatandaşların dövizden TL'ye geçmeye teşvik edilmesi hedefleniyor.

ABD'de seçim münazarası piyasaları tedirgin ediyor

Küresel piyasalarda ABD seçimleri öncesinde başkan adayları arasında sert geçen münazaranın tedirginliği yatırımcıları temkin olmaya sevk ediyor. Asya borsalarında karışık bir tablo karşımıza çıkarken ABD vadelileri ise yüzde 1'in üzerinde ekside seyrediyor.

ABD borsa senedi vadeli kontratları ABD Başkanı Donald Trump ile Demokratların adayı Joe
Biden'ın birbirlerine kesin üstünlük sağlayamadığı münazaranın ardından geriledi. Seçim
sonuçlarına hakkında herhangi bir ipucu vermeyen münazaranın ardından dolar da destek buldu. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,3 yükselirken bu artışta Hong Kong borsalarındaki yüzde 1.2 prim öncü rolü oynadı. Japonya yüzde 1,5 Avustralya yüzde 2'ye yakın geriledi. Çin'in Shanghai bileşik endeksi yüzde 0,4 civarı ekside.

Çin'de imalat sektörü ihracatın artmasıyla Eylül ayında büyüme hızını artırdı ve ekonominin
koronavirüs salgınından toparlanma yolunda emin adımlar attığına işaret etti. Çin'de resmi
imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) 51.5'e yükseldi. Ağustos'ta PMI 51.0 olurken verinin 50'nin üzerinde olması büyüme yaşandığı anlamına geliyor.

Altın fiyatları haftanın zirvesinden döndü

Altın fiyatları başkanlık münazarasının ardından doların yukarı yönlü hareketiyle birlikte
geriledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1.899 dolar ile haftanın zirvesini gördükten
sonra 1.889 dolara seviyesine geriledi.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar