Doların ateşi FED sonrası yükseldi

Günlerdir Fed'in faiz kararına ve varlık alım programına yönelik açıklamalara odaklanan dolar/TL, beklendiği gibi Fed'in faizleri değiştirmemesiyle 8,50 seviyelerinden 8,60'ın üzerine tırmandı. Powell'ın, basın toplantısında tapering ve faizlere yönelik mesajlarıyla birlikte dolar/TL, 8,63'ün de üzerine çıktı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD Merkez Bankası (Fed) iki gündür devam eden Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarının ardından faizleri sabit bıraktı ve varlık alım programını da değiştirmedi. Faiz kararının ardından Powell'ın merakla beklenen tapering sorularına, ekonomide ciddi bir ilerleme kaydedilene kadar varlık alımlarının süreceğini ifade etti.

Powel, faiz artışına yönelik mesajlarında ise "Yakın vadede başlayacak olan tartışma tahvil alımlarının ölçeğidir. Faiz artırımı çok daha sonra gerçekleşecek. Tapering, düzenli, metodik ve şeffaf şekilde başlayacak" ifadeleriyle yanıt verdi.

Karar öncesinde 8,50 düzeyinde hareket eden dolar/TL, 8,60'ın üzerine tırmandı. Kararın ardından Powell'ın açıklamalarıyla birlikte bir miktar daha yükselen dolar/TL, 8,63'ün üzerini gördü. Euro/TL ise 10,31'den 10,41'e kadar yükseldi.

Ash: ABD faizleri yükselmeye devam ederse TL en kırılgan para birimi

Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, sosyal medya hesabından yaptığı ve grafikle desteklediği paylaşımında, ABD'de faizlerin daha da yukarıya gitmesi durumunda Türk Lirası'nın gelişen ülke para birimleri arasında en kırılganı olduğunu ifade etti.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar