Dolar/TL 6 seviyesinin üzerinde

Geçen hafta boyu 5.98 civarında seyreden, Cuma günü ise 6 seviyesinin üzerine yükselen dolar yeni haftaya da bu seviyelerde başladı. BDDK'nın hafta sonu TL swap işlemlerinde limitini % 25'ten % 10'a indirmesi TL'yi destekledi ve kur 5.9668'e kadar geriledi. Ancak bu seviyelerde kalıcı olamadı ve yeniden 6 sınırını aştı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Uzun süredir 5.98 civarında yatay bantta hareket eden dolar cuma günü 6.05 ile yıl içi zirvesine çıktı. ABD'den güçlü gelen verilerle dolar gelişmiş ve gelişen ülke para birimlerine karşı geçen hafta değer kazandı.

BDDK'nın hafta sonu TL swap işlemlerinde limitini % 25'ten % 10'a indirmesi TL'yi destekledi ve kur 5.9668'e kadar geriledi. Ancak bu seviyelerde kalıcı olamadı ve yeniden 6 sınırını aştı.

Euro bu sabah sınırlı artışla 6.58'de, sepet kur yatay seyirle 6.29'da seyrediyor. Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge Bloomberg HT'ye kurda yükselişin ana nedeninin dolardaki global değer kazancı olduğunu belirterek "ABD'de cuma günü beklentiden iyi gelen tarım dışı istihdam sonrası gelişen ülke paraları üstünde satış baskısı vardı. Dolar 5.97 - 5.99 bandında hareket ediyordu. 5.99 aşılınca, Londra'da da swap faizleri yukarı vurunca biz bunu fazlasıyla hissettik. 5.99 'un geçilmesiyle yukarı hareketin devamı gelebilir. Burada ana belirleyici doların seyri olacak. Pariteyi takip etmekte fayda var. 1.0940'ın altına hareket görürsek 1.08'ler gündeme gelebilir bu da dolar endeksinin yukarı hareketine neden olabilir" yorumunu yaptı.

Ünlü Menkul Değerler kurda mevcut seviyelerin yukarı yönlü risk yarattığını belirterek "Ancak gerek küresel piyasaların ılımlı seyri gerekse Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS’lerinin göreceli düşük seviyelerde kalmaya devam etmesi kurda kalıcı bir yükselişin yaşanmasına izin vermiyor. Bu noktada TCMB’nin gelecek haftaki toplantısında atacağı adımların TL’nin performansı açısından büyük önem taşıdığını düşünüyoruz. Öyle ki reel faizin daha da daralması durumunda TL üzerindeki baskının belirginleştiğini görebiliriz." değerlendirmesini yaptı.

Bugün içeride Kasım ayı işsizlik verisi takip edilecek, yarınki ve çarşamba günü de Fed Başkanı Jerome Powell'ın Yarıyıl Para Politikası sunumunda verdiği mesajlar izlenecek.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar