Dolar/TL 7,43'ün üzerinde

Yurt içinde ekim ayı işsizlik rakamları ve kasım ayı cari denge verileri beklenirken dolar/TL ve euro/TL haftaya yükselişle başladı. Sabah saatlerin 8,93'e kadar çekilen euro, piyasaların açılışına doğru hızla 9,03 liranın üzerine çıktı. Dolar/TL'de benzer hareketle 7,43'ün üzerine çıktı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Piyasalarda haftanın ilk günü yurt dışında önemli bir veri bulunmazken, yurt içinde işgücü istatistikleri ve ödemeler dengesi gibi iki önemli veri izlenecek. Ayrıca Kabine toplantısı da bugün takip edilecek bir diğer önemli gündem maddesi olacak.

Geçtiğimiz hafta son 5 ayın en düşük seviyelerini gören dolar/TL, yeni haftaya yükselişle başladı ve 7,40 seviyelerinin üzerine tırmandı. Euro/TL'de de artış söz konusu. Geçen hafta 9,02'nin üzerinde kapanan euro/TL, bu sabah saatlerinde 8,93'e kadar gerilemesinin ardından hızla yükselişe geçti ve 9 liranın üzerine çıktı.

Günün Ajandası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Kasım ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıklayacak. Foreks'in 11 ekonomist ile düzenlenen anketinde cari işlemler medyan tahmini 3 milyar 557 milyon dolar, ortalama tahmini ise 2 milyar 659 milyon dolar açık oldu.

Ekonomistler, 2020 yılında toplam 37 milyar dolar açık bekliyor. İşsizlik verisi diğer takip edilecek veri olacak. Bir önceki ay %12,7 olarak açıklanan işsizlik oranını işten çıkarma yasağı nedeniyle bir miktar daha gerileyebileceği belirtiliyor. Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi (SPM), Ekim 2020 döneminde işsizlik oranının 0,2 puan azalarak yüzde 12,5’e ineceğini tahmin etti.

İki veri de saat 10.00'da açıklanacak.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün 2021 yılının ilk toplantısını gerçekleştirecek.

Kabine toplantısında Covid-19'la mücadelede alınan tedbirlerin sonuçları, aşı takvimi, yerli aşı çalışmaları, olası yeni tedbir ve desteklerin ele alınması bekleniyor (15.00).

Yurt dışı gündem

ABD'de Kongre'nin Trump destekçileri tarafından basılmasının ardından gelişmeler izlenmeye devam ediyor. ABD Temsilciler Meclisi demokratları, Başkan Donald Trump’ın görevden alınması için bir kez daha çağrıda bulunarak, bugün azil metni sunamaya hazırlanıyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Trump’ı derhal istifa etmemesi halinde Başkan hakkında ikinci kez azil girişimi başlatacaklarını açıklamıştı.

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın konuşması izlenecek (17.40).
BOE Para Politikası Kurulu Üyesi Silvana Tenreyro (17.00) ile

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic (20.00) konuşmaları izlenecek merkez bankası yetkilileri olacak.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar