Dolar/TL 8,37'nin üzerini gördü

Merkez Bankası'nın yeni sıkılaştırma hamleleri sonrası 8,26'ya kadar çekilen dolar/TL, piyasaların kapanışına doğru rekor seviyelerini 8,37'nin üzerine çıkardı. Euro/TL ise 9,80'i aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Yurt içi piyasalar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı sebebiyle verilen 1,5 günlük aranın ardından hareketli bir gün geçiriyor. Yoğun veri akışının takip edildiği günde dolar/TL, günün ikinci yarısında 8,3570'le rekor seviyelerini güncelledi. Piyasa açılış dakikalarına yakın Merkez Bankası'ndan gelen yeni sıkılaştırma hamlesiyle dolar/TL, 8,2670'e kadar çekilmişti. Sonrasında gelen tepki alımlarıyla birlikte kur gün ortasında 8,35'in üzerine çıkan dolar/TL, kapanışa doğru bu seviyelerini 8,37'nin üzerine taşıdı. Dün 9,7811 ile rekor kıran euro/TL de benzer hareketlerle 9,66'ya kadar çekildikten sonra tarihi seviyelerini 9,8011 olarak güncelledi. 

Merkez Bankası sıkılaştırma adımlarına devam ediyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sıkılaşma adımlarıyla ilgili yeni açıklama yayımladı. Açıklamada; "TCMB para politikası sıkılaştırma adımlarına devam etmektedir. Bu çerçevede Banka BIST Repo-Ters Repo Pazarı’nda gecelik borç verme faiz oranı üzerinden sınırlı tutarda sağladığı fon tutarını bugün sıfırlayarak sıkılaştırma adımlarına devam etmektedir.

Küresel piyasalar satışa devam ediyor

Koronavirüs salgınında hızla artan yeni vaka sayıları küresel piyasalardaki belirsizliği desteklemeyi sürdürüyor. Bu hafta boyunca yoğunlaşan satışlar son işlem gününde de etkili oluyor. ABD'de bilançoların etkisiyle dün yükselişle kapanan günün ardından endeks vadeli kontratları bu sabah yüzde 1'in üzerinde ekside. Asya borsalarının tamamında da kayıplar yaşanıyor. Japon Nikkei yüzde 1; Çin hisse senetleri yüzde 0,4'lar düzeyinde; Güney Kore KOSPI yüzde 1,5' civarı düşüşte. 

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi üst üste dört haftalık kazanımdan sonra bugün yüzde 0,3 düşüşle hareket ederken, haftayı yüzde 1,3 kayıpla tamamlamaya hazırlanıyor.

Altın ve petrol fiyatlarında son durum

Altın, doların yükselişinin durması, ABD ile Avrupa'daki artan koronavirüs vakaları ve yaklaşan ABD başkanlık seçimlerinin getirdiği belirsizlikle yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,5 artışla 1.875 dolara çıktı. Petrol fiyatları bugün hafif bir yükseliş gösterse de Avrupa ve ABD'deki artan koronavirüs vaka sayısının enerji tüketimini azaltabileceğine dair endişelerle üst üste ikinci aylık kaybına doğru ilerliyor. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı 0,15 dolar artışla 37,80 dolara çıkarken, ABD hafif ham petrolü ise 0,10 dolar artışla 36,27 dolara yükseldi.

Yurt dışında hangi veriler izlenecek?

ABD'de günün en önemli verileri kişisel gelir ve harcamalar (15.30) ile Michigan tüketici güven endeksi (17.00) olacak. ABD'de ayrıca Chicago PMI (16.45) ve Baker Hughes sondaj kule sayıları (20.00) verileri de takip edilecek.

Euro Bölgesinde öncü tüketici fiyat ve işsizlik oranı verileri  açıklanacak. Yine aynı bölge için Profesyonel Tahminciler Anketi  sonuçları, önümüzdeki döneme ilişkin piyasalara bilgi verecek.
Almanya'da perakende satışlar (10.00), Fransa'da ilk büyüme rakamları piyasaların diğer izleyeceği veriler olacak. ABD'de bu hafta sonu yaz saati uygulaması sona eriyor.

ABD'de vaka sayısında rekor kırdı

ABD'de son 24 saat içinde tespit edilen 91 bin 248 COVID-19 vakası, salgının başından bu yana tek bir günde tespit edilen en yüksek vaka sayısı oldu. Johns Hopkins Üniversitesi'nin derlediği verilere göre toplam COVID-19 vakası sayısı 7 milyon 546 bin 488'e ulaştı. ABD'de COVID-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı ise son 24 saate yaşanan binden fazla ölüm ile birlikte 229 bini aştı.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar