Dolar/TL psikolojik sınırını kırdı

Merkez Bankası'ndaki başkan değişikliği ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndaki koltuk değişimi sonrası atılan pozitif adımlar TL'yi dolar karşısında toparladı. Dolar, Ağustos ayından bu yana ilk kez 7 liranın altını gördü

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Merkez Bankası'nın (TCMB), politika bileşimini uzun süre sıkı tutacağı ve faiz indirimlerini yılın büyük bölümünde değerlendirmeyeceği yönündeki açıklamaları TL'yi desteklemeye devam ediyor.

Geçen hafta 7,0080 ile son 6 ayın en düşük seviyelerini gördükten sonra 7,03'lerde tamamlayan dolar/TL, yeni haftaya düşüşünü sürdürerek başladı.

ABD ve Çin piyasalarının bugün tatil olması nedeniyle kapalı olduğu günde; dolar, 6 ayın ardından ilk kez 7 liranın altına gerileyerek 6,97 seviyelerine kadar indi. 

Euro/TL de 8,4650 seviyelerine kadar çekildi.

Analistler 'teknik' olarak nasıl yorumluyor?

Analistler, TCMB'nin sıkı para duruşunu devam ettirmesi, fiyat istikrarının sağlanması konusunda atılan adımlar ve hükümet tarafından açıklanması beklenen ekonomik ve hukuk alanındaki reformların Türk lirası varlıklara ilgiyi artırdığını belirtti.

Teknik açıdan dolar/TL'de 7,10'un altında kalınması durumunda 6,85'in gündeme gelebileceğini söyleyen analistler, olası yükselişlerde 7,30'un direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.

Analistler, dolar/TL'nin geçen yılın haziran ve temmuz aylarında 6,70-6,90 bandındaki yatay seyrinin ardından ağustosta yükseliş trendine başladığını ve Türk lirasındaki değer kaybının kasım ayına kadar devam ettiğini hatırlattı.

Konut satışları 16 ay sonra 100 binin altında

Bu arada yeni hafta iki ekonomik veri ile başladı. Konut satışları ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,9 azalarak 70 bin 587 oldu. Böylece satışlar, pandeminin ilk ortaya çıktığı nisan ve mayıs ayları hariç, 16 ay sonra ilk defa 100 binin altına düştü. Yükselen faizlerin etkisiyle ipotekli satışlardaki düşüş trendi konut satışlarındaki düşüşün en önemli gerekçeleri arasında yer almayı sürdürüyor. Temmuzda 130 bini aşarak rekor kıran ipotekli satışlar ocak ayında yüzde 75'lik düşüşle sadece 10 bin 732 adet gerçekleşti.

Bütçe açığında Merkez Bankası etkisi

Hazine ve Maliye Bakanlığı yılın ilk bütçe sonuçlarını açıkladı. Bakanlık verilerine göre bu yıl ocakta bütçe açığı 24.15 milyar liraya yükseldi. Geçen yıl ocakta bütçe 21.5 milyar lira fazla vermişti. Bu fazlada ise Merkez Bankası faaliyet gelirlerinin 2020 yılında bütçeye erken aktarılmasından kaynaklanmıştı. Merkez Bankası 40.5 milyar lira karını bütçeye erken aktarmasıyla 2020 Ocak'taki fazla oluşmuştu. Bu yıl ise henüz Merkez Bankası aktarımı gerçekleşmedi.

Kaynak: Dünya

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar