Dünya Bankası’dan aşıya erişim için 12 milyar dola

Dünya Bankası, yoksul ve orta gelirli ülkelerinde aşıya adil bir şekilde erişebilmesini sağlamak için 12 milyar dolarlık bir finansman yardımının kurulun onayını beklediğini belirtti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Dünya Bankası Başkanı David Malpass Salı günü yaptığı bir açıklamada, yoksulluk yaşayan ve gelişmekte olan ülkelerin de aşı bulunduğunda yeterli miktarda doza sahip olabilmeleri 12 milyar dolarlık bir aşı finansmanı planının kurul kararını beklediğini söyledi.

Malpass Reuters’a verdiği özel bir röportajda, birçok farklı borç veren aracılığıyla toplanan 160 milyar dolarlık koronavirüs finansman yardımının bir kısmını kullanan inisiyatif, bu ülke gruplarındaki sağlık emekçilerine ve diğer stratejik sektörlerdeki emekçilere aşının ulaşması ve üretimin küresele yayılmasını amaçlıyor.

Malpass kurulun sunulan planı Ekim ayının başında değerlendireceğini belirtti.

Herhangi bir aşının onaylanmasına daha aylar varken, dünyada aşıya en erken ulaşabilmek için çetin bir mücadele var.

ABD hükümeti, AstraZeneca, BioNTech ve Pfizer’in ürettiği milyonlarca doz aşıya erişimi garanti altına almak için toplam 3 milyar dolardan fazla taahhütte bulundu.

Dünya Bankasının planı, koronavirüs en hızlı yayıldığı yoksul ve orta gelirli ülkelerle zengin ülkeleri, tedarik garantisi alabilmeleri ve dağıtım sistemlerini kurabilmeleri için finansman sağlayarak, aynı seviyeye getirmeyi amaçlıyor

Kaynak: BloombergHT

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar