Ekonomide politika değişiyor

BM Genel Kurulu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Paris Anlaşması’nın Türkiye tarafından onaylanacağı mesajını vermesi, iklim değişikliği konusunda çalışma yapanları sevindirdi. Anlaşma ile Türkiye’de yatırım, üretim ve istihdam politikasında değişiklikler olması bekleniyor. Meclis onayının ardından Yeşil Mutabakat da özellikle üretici ve ihracatçıların ana gündem konusu olacak.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler MGenel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Paris İklim Anlaşması’nın Türkiye tarafından onaylanacağını açıklaması, özellikle iklim değişikliği konusunda çalışma yapanları sevindirdi. Anlaşmanın onaylanmasının, yatırım, üretim ve istihdam politikasında da değişikliklere yol açması bekleniyor.

Ekonomi ve istihdama katkı

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, bu kararı ‘güzel bir gelişme’ olarak nitelendirirken, Türkiye’nin BM İklim Müzakerelerinde masada olmasını sağlayacağını söyledi. Bozoğlu, Türkiye’nin bu konuda kararlı adımlar atmasının, ekonomi ve istihdama katkı sağlayacağını, başta Yeşil Mutabakat olmak üzere bir çok konunun daha fazla gündeme geleceğini bildirdi.

Türkiye masada olacak

Onayla birlikte Türkiye’nin artık anlaşmaya taraf olacağını ve BM iklim müzakerelerinde masada bulunacağını söyleyen Bozoğlu, “Türkiye, İskoçya’da yapılacak taraflar konferansında dışarda kalmayacak. Aynı zamanda iklim değişikliği ile mücadelede azaltım ve uyuma dair uluslararası ortak çalışma koşullarını da sağlayacak. Birçok olumlu sonucu olacak bu karar ile Ekim ayında Meclis’te önemli birçok konuyu da tartışma fırsatı doğacaktır” dedi.

Gündemde geniş yer alacak

Bu konuda atılacak kararlı adımların, ekonomi ve istihdamın gelişmesi açısından da önemli olduğuna işaret eden Baran Bozoğlu, “Yeşil Mutabakat, adil dönüşüm, yenilenebilir temiz enerji, enerji verimliliği sertifikalandırma gibi birçok konu gündemimizde geniş yer alacak. Bu gecikmiş ama olumlu kararın somutlaşması ve idari ve mevzuat yapımıza aktarılması için katkı vermeyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye, küresel iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması amacıyla 2015 yılında hazırlanan ve 2016 yılında imzaladığı Paris İklim Anlaşması’nı aradan 5 yıl geçtikten sonra yürürlüğe koymaya hazırlanıyor.

Taraf ülke olacağız

Bugüne kadar kendi özel koşulları dikkate alınmadan yükümlülükler belirlendiği gerekçesiyle anlaşmayı, TBMM gündemine getirmeyen Türkiye , Ekim ayında öncelikli düzenlemelerden birisi olarak düzenlemeyi gündeme alacak. Anlaşmaya ilişkin kanun TBMM’de kabul edildikten sonra Türkiye resmen anlaşmaya taraf ülke haline gelecek.

Ülkeye özel koşullar

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, anlaşmanın niçin yürürlüğe girmediğine ilişkin milletvekillerinden gelen soru önergelerine verdiği cevapta, anlaşmanın uygulanmasında sorunlarla karşılaşma konusunda derin endişeler olduğunu söylemişti. Türkiye’nin tüm çabalarına rağmen, ülkeye özel koşulların Paris Anlaşması’na yansımadığına değinen Kurum, buna rağmen anlaşmayı imzalayarak iyi niyet gösterildiğini aktarmıştı.

Sosyal medya açıklaması

Bakan Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ise “Dünyanın geleceğini, insanlığın selametini ilgilendiren her konuda en ön sırada yer alan Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum politikaları noktasında da gerek ulusal, gerekse uluslararası arenada üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmektedir” dedi.

Erdoğan: Glasgow Konferansı öncesinde ‘karbon nötr’ aşaması tamamlanacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM’nin 76’ncı Genel Kurulunda yaptığı konuşmanın önemli bölümünü iklim değişikliğine ayırırken, bu sorunların insanlığın geleceğini belirsizliğe atacak boyuta ulaştığını kaydetti. Bu noktada gelişmiş ülkelere yönelik eleştirilerde de bulunan Erdoğan, Paris İklim Anlaşması’na ilk imzayı atan ülkelerden birisi olan Türkiye’nin yükümlülüklerle ilgili adaletsizlikler sebebiyle anlaşmayı yürürlüğe koymadığını bildirdi. Paris İklim Anlaşması'nı, atılacak yapıcı adımlara uygun şekilde ve ulusal katkı beyanımız çerçevesinde, Meclis onayına sunmayı planladıklarını dile getiren Erdoğan, kasım ayında Glasgow'da yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansından önce, 'karbon nötr' hedefli anlaşmanın onay aşamasını tamamlanmasının düşünüldüğünü söyledi. Erdoğan; yatırım, üretim, istihdam politikalarında köklü değişikliğe yol açacak bu süreci, 2053 vizyonunun ana unsurlarından birisi olarak kabul ettiklerine değindi.

Kaynak: Dünya / Hüseyin Gökçe

Kategoriler Gündem
Yorumlar