Erdemir için ‘AL’ tavsiyesini korudu

Şeker Yatırım, Erdemir için 10,35 TL hedef fiyat ile 'AL' tavsiyesini korudu. Raporda, 'Tahminlerimizi, çelik ve hammadde  fiyatlarının yakın dönemdeki seyirlerini dikkate alarak hafif revize  etmemiz ve Grup’un benzerlerine görece olarak değerlemesini  güncellememizle, pay başına 12-aylık 10.35 TL hedef fiyatımızı  yinelemekteyiz' denildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Değerlendirmede şöyle denildi:

"Dünya çelik üretim marjları, 4Ç19’da belirgin bir ölçüde gerileme  göstermiştir. Erdemir de, büyük ölçüde faaliyet karlılığındaki  gerilemeye bağlı olarak ve efektif vergi oranındaki yükselişin  etkisiyle piyasa ortalama beklentisi olan 422mn TL’nin ve tahminimiz  278mn TL’nin altında, yıllık bazda %86.5 ve çeyreklik %71.0 azalışla 228mn TL net kar açıklamıştır. Erdemir’in satış gelirleri, 4Ç19’da  çelik fiyatlarının ABD doları bazında yıllık bazda ortalama %15 (çeyreklik %8) oranında gerilemiş olması, satış hacmindeki yıllık %5  azalış (çeyreklik %7 artış), ABD doları’nın TL karşısındaki seyrinin  olumlu etkisinin azalması ve ile yıllık %15.0 oranında azalarak, ancak  bir önceki çeyreğe göre hafif, %0.6% oranında artışla, piyasa  beklentisi olan 6,409mn TL’nin ve tahminimiz 6,696mn TL’nin  paralelinde, 6,454mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Grup’un bu dönemde ton  başına ana ürün FAVÖK’ü ise, yıllık %61 (çeyreklik %46) oranında  gerileyerek 67 ABD doları/ton olarak gerçekleşmiştir (4Ç18: 172 ABD  doları/ton, 3Ç19: 124 ABD doları/ton). Grup’un FAVÖK’ü de böylelikle  yıllık %68.4 (çeyreklik %45.2) oranında azalışla piyasa ortalama  tahmini 865mn TL’nin ve tahminimiz 755mn TL’nin altında 701mn TL  olarak gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı, ürün ve hammadde fiyatlarındaki  gelişmelere bağlı olarak yıllık 18.3 y.p. ve çeyreklik 9.1 y.p.  daralarak hesaplamalarımıza göre %10.9’a gerilemiştir.

Bunun yanında Erdemir’in net nakdi 4Ç19 sonunda 3.0mlyr TL’ye ulaşmıştır (3Ç19 sonu: 1.8mlyr TL). Böylelikle, TL’nin dönem sonunda bir önceki dönem sonuna  kıyasla ABD doları karşısında değer kaybetmiş olması nedenleriyle  yaklaşık 167mn TL kur farkı gelirleri kaydedilmiştir. Buna paralel  olarak 3Ç19’da türev işlemlerin gerçeğe uygun değer farkı -105mn TL  olarak gerçekleşmiş ve efektif vergi oranının %53.9’a yükselmesiyle (4Ç18: %-4.9%, 3Ç19: %14.6) ile 4Ç19 net karı yıllık bazda %86.5 (çeyreklik %71.0) oranında azalarak 228mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Erdemir için 12 aylık 10.35 TL hedef fiyatımızı ve AL önerimizi  korumaktayız – Dünya demir çelik fiyatları, global büyüme ile ilgili  endişelerin ABD ve Çin arasında birinci fazı imzalanan ticaret  anlaşması ile azalması, ve görece olarak artan global ekonomik  aktivite ile 4Ç19’da yükseliş eğilimine girmişlerdir.

Ancak 2020  yılının ilk haftalarında Çin’de baş gösteren yeni tip korona virüsünün Çin’in kısa dönem demir çelik talebini etkilemesi beklenmekte, global  piyasa dinamikleri ve demir çelik fiyatları üzerinde de etkili  olabileceğinden endişe edilmektedir.

Çin demir çelik piyasası genel  görünümünün, virüsün durdurulması beklentisiyle 2Ç19’dan itibaren  iyileşebileceği tahmin edilmektedir. Bunun yanında demir cevheri  fiyatlarında Temmuz 2019’a kadar yaşanan belirgin artış sonrasında  düzelme gerçekleşmektedir. Böylelikle, 4Ç19’da belirgin daralma  göstermiş olan dünya çelik üretim marjlarının önümüzdeki dönemlerde  iyileşebileceğini düşünmekteyiz.

Tahminlerimizi, çelik ve hammadde  fiyatlarının yakın dönemdeki seyirlerini dikkate alarak hafif revize  etmemiz ve Grup’un benzerlerine görece olarak değerlemesini  güncellememizle, pay başına 12-aylık 10.35 TL hedef fiyatımızı  yinelemekteyiz. Erdemir payları, hâlihazırda tahminlerimize göre 2020T 4.3x FD/FAVÖK çarpanı ile, gelişmekte olan ülkelerdeki benzerlerine  kıyasla %35 ve son 10 yıllık FD/FAVÖK çarpan ortalamalarına kıyasla  ise %29 iskontolu işlem görmektedirler. Grup’un güçlü bilançosu ve sürdürülebilir karlılığa yönelik planlanan yeni yatırım kararlarını  takdir etmekte ve “AL” önerimizi korumaktayız. "

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar