Erdoğan: AB'nin yaptırım kararı Türkiye'yi etkilemez

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan ziyareti öncesinde açıklamalarda bulundu. Esenboğa Havalimanı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10-11 Aralık'taki AB Liderler Zirvesi'ne ilişkin olarak "Türkiye'ye yönelik yapılacak herhangi bir yaptırım kararı Türkiye'yi ırgalamaz. AB bize her zaman yaptırım uygulamıştır. AB bize dürüst davranmamıştır." ifadelerini kullandı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan ziyareti öncesinde Avrupa Birliği (AB) ve ABD nezdinde Türkiye'ye yönelik yaptırım hamlelerine ilişkin önemli mesajlar verdi.

10-11 Aralık'ta düzenlenecek olan AB Liderler Zirvesi'nden çıkması olası Türkiye yaptırımlarıyla ilgili soruya karşılık olarak Erdoğan, "Türkiye'ye yönelik yapılacak herhangi bir yaptırım kararı Türkiye'yi ırgalamaz. AB bize her zaman yaptırım uygulamıştır. AB bize dürüst davranmamıştır. " diye konuştu. Erdoğan, Doğu Akdeniz'deki hakların korunmaya devam edeceğini de belirtti.

"Silah alımlarıyla alakalı konularda atılan adımları şık bulmuyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'de yeni başkan Joe Biden döneminde iki ülke arasındaki ilişkilerin seyrine ilişkin açıklamalarda da bulundu.

Erdoğan, "Biden ile yabancı birisi değilim, Obama döneminden de gayet iyi tanışan birisiyim, hatta evime kadar gelmiş olan birisidir. Dünyada siyaset maalesef çok çirkin ilerliyor, aklına herhangi bir şey gelen hemen masaya yaptırımı getiriyor, Türkiye ile ABD arasında nasıl bir süreç var, biz NATO'da beraber değil miyiz? Şu anda maalesef bizim silah alımlarıyla alakalı konularda attıkları adımları veya ifadeleri doğrusu şık bulmuyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD Temsilciler Meclisi'nin onayladığı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı'nda Türkiye'ye yönelik yaptırımlar da öngörülmüştü.

Tasarıda Türkiye’nin S-400’leri teslim almasının ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında Rusya ile önemli bir işlem olarak kabul edildiği ve NDAA’nın yasalaşmasından sonra 30 gün içinde Türkiye’de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının uygulanması talep edildi.

Tasarıda, başkanın CAATSA kapsamında belirtilen 12 maddeden en az 5’ini uygulaması, yaptırımların "ithal edilen malları" kapsamaması istendi.

Bu mallar da "doğal ya da insan eliyle yapılmış maddeler, imal edilmiş erzak ve bunlara ilişkin denetim ekipmanı" şeklinde sıralandı.

"Asgari ücrette temennim hayırlı bir karar çıkması"

Erdoğan asgari ücret konusunda da açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Görüşmeler devam ediyor. Görüşmelerden sonra durum önümüze gelecek. Temennimiz odur ki hayırlı bir karar çıkar" ifadelerini kullandı.

Kategoriler Gündem
Yorumlar