Erdoğan: Ticarette hedefe yaklaşıyoruz
Erdoğan, Sırbistan’la ticaretin 3,5 milyar dolara ulaştığını ve hedefe yaklaşıldığını açıkladı.
Abone olCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ile gerçekleştirdiği görüşmede ikili ilişkiler ile bölgesel ve küresel gelişmeleri ele aldıklarını açıkladı. Görüşmelerde Balkanlar’da istikrarın korunması ve ekonomik iş birliğinin güçlendirilmesi öne çıktı.
Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 3,5 milyar dolara ulaştığını belirterek, 5 milyar dolarlık hedefe adım adım yaklaşıldığını söyledi. Artan ticaret ve yatırımların ilişkilerin lokomotifi olduğunu vurgulayan Erdoğan, 2015’te yaklaşık 100 olan Türk sermayeli şirket sayısının bugün 1.500’ü aştığını, toplam yatırımların ise 300 milyon dolara ulaştığını ifade etti.
Türk müteahhitlerin Sırbistan’da 100’den fazla projeye imza attığını kaydeden Erdoğan, konut, yol ve altyapı yatırımlarında önemli mesafe alındığını dile getirdi. Turizm alanındaki hareketliliğe de dikkat çeken Erdoğan, Türkiye’nin Sırp turistler için ikinci sırada yer aldığını, Türk vatandaşlarının ise Sırbistan’ı ziyaret edenler arasında ilk sırada bulunduğunu belirtti. Uçuşların artırılması konusunun da gündeme geldiğini aktardı.
Sırbistan’da Türkçe öğrenimine yoğun ilgi olduğunu söyleyen Erdoğan, Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye Maarif Vakfı aracılığıyla bu talebin karşılandığını ifade etti. Sancak bölgesinin kalkınmasına yönelik projelerin de görüşmelerde ele alındığını kaydetti.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Vučić ise görüşmelerin açık ve somut sonuçlar üreten bir çerçevede geçtiğini söyledi. Türkiye’yi stratejik ortak olarak nitelendiren Vučić, birkaç yıl önce 800–900 milyon euro seviyesinde olan ticaret hacminin bugün 3,5 milyar euroya ulaştığını belirtti.
Altyapı ve yatırım projelerinin iş birliğinin merkezinde yer aldığını ifade eden Vučić, özellikle karayolu ve demiryolu projelerinde Türk firmalarının aktif rol üstlendiğini söyledi. Belgrad–Niş demiryolu hattı ile Sofya–Budapeşte bağlantısının ekonomik ve turistik açıdan önemine dikkat çekti.
Vučić ayrıca Türkiye’nin Expo 2027 Belgrad’a katılma kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek Erdoğan’a teşekkür etti.