Erdoğan’dan kritik diplomasi trafiği
Erdoğan, Merz ve Rutte ile görüştü; barış ve diplomasi vurgusu yaptı.
Abone olCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Şansölyesi Friedrich Merz ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın açıklamasına göre, Erdoğan ile Merz arasındaki görüşmede İran’a yönelik saldırılar ve sonrasında yaşanan çatışma süreci ele alındı. Erdoğan, bölgedeki gelişmelerin hem bölgesel hem de küresel güvenliği olumsuz etkilediğini belirtti. Kalıcı sükûnet için barış odaklı temasların artırılması ve tarafların yeniden diyalog zeminine dönmeye teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.
Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte ile yaptığı görüşmede ise NATO gündemindeki başlıklar ile bölgesel ve küresel gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye’nin çatışma sürecini yakından izlediğini ifade eden Erdoğan, kalıcı ve sürdürülebilir barış için diplomasiye fırsat tanınmasının önemine dikkat çekti.
Görüşmede ayrıca Ankara’da düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi’nin hazırlıkları da ele alındı. Erdoğan, Türkiye’nin zirveye en iyi şekilde ev sahipliği yapacağını söyledi.
Rutte de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İran ve bölgedeki güvenlik durumunu Erdoğan ile görüştüklerini belirtti. NATO’nun 360 derece güvenlik yaklaşımı çerçevesinde müttefiklerin savunmasına katkı sunmayı sürdüreceklerini ifade etti.
Öte yandan Erdoğan, Pazar günü Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Kuveyt Emiri Nevaf el-Ahmed es-Sabah ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile de telefon görüşmeleri gerçekleştirmişti.