Euro Bölgesi enflasyonunda çarpıcı detay

Euro Bölgesi'nde fiyat baskısı Kasım ayında da zayıf kalmaya devam etti. Göreceli olarak hala düşük olan enerji fiyatları ve pandemi kısıtlamalarının devam etmesinden dolayı Aralık ayında da enflasyonda bir artış beklenmiyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Euro Bölgesi'nde enflasyon Kasım ayında inatçı bir şekilde eksi yüzde 0.3 seviyesinde kaldı. Enerji ve gıda gibi volatil kalemleri içermeyen çekirdek enflasyon ise yüzde 0.2 ile rekor düşük seviyedeki seyrini korudu.

Avrupa'da kısıtlayıcı önlemler hala devam ederken Aralık ayında da fiyat baskısı anlamında pek bir toparlanma bekleniyor.

Lüksemburg'da Eurostat'ın Perşembe günü açıkladığı nihai verilere göre Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatları Kasım'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0.3 azaldı. Ekim'de de fiyatlar yıllık yüzde 0.3 azalmıştı.

Özellikle seyahat ve konaklama gibi kısıtlamalara tabi hizmetlerde fiyatların gelecek yılın başında toparlanıp toparlanmayacağı enflasyon için kilit önem arz eden bir sınav olacak. Zira aşının tedariki önlemlerin gevşetilmesi ya da kaldırılmasını sağlayacaktır.

Eurostat'ın bakmayı tercih ettiği paket turları da dışarıda bırakan süper çekirdek enflasyon yüzde 1.11'den yüzde 1.04'e geriledi. Seyahat hizmetleri ve giyimi dışarıda bırakan çekirdek enflasyon ise yüzde 0.77'den yüzde 0.73'e düştü.

Enerji fiyatları manşet enflasyondaki zayıf seyrin devamında önemli bir rol oynuyor. Bu aşağı yönlü etkiler düşük petrol fiyatlarının denklemden çıkmasıyla birlikte gelecek yılın ikinci çeyreğinde yavaşlayıp tersine dönebilir.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar