Evergrande’nin hisseleri işleme kapatıldı

Borç krizi içerisindeki Çinli Evergrande'nin hisseleri, Hong Kong borsasında işeme kapatıldı. Borç krizinin piyasalara yayılacağı endişesi tekrar gündeme geldi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Çinli emlak devi China Evergrande Group yoğun bir yeniden yapılandırmaya hazırlanırken, Pekin bunun yansımalarını sınırlamak için çabalarını artırdı. Bu durum, Çin’in küresel tahvil sahipleri pahasına, sağlıklı emlak geliştirme şirketlerini, konut sahiplerini ve gayrimenkul piyasasını destekleme yolundaki istekliliğini işaret ediyor.

Sadece geçen hafta, Çinli yetkililer, üst düzey düzenleyici kuruluşlarından ülkenin büyük bankalarını konut sahiplerine kredileri kolaylaştırmaya ve ülkenin emlak sektörünü desteklemeye yöneltmelerini istediler. Öte yandan, yetkililer sorunun yayılmasını önlemek için Evergrande’nin sorunlu bir bankadaki payını da satın aldı. Bunun yanında, Çin Merkez Bankası, likiditeyi rahatlatmak için piyasaya son on günde 790 milyar yuan (123 milyar dolar) verdi.

Bu adımlar, Çin’in Evergrande krizinin etkilerini azaltabilmek için her şeyi yapacağını gösterirken, yetkililer haftalardır piyasaları sarsan emlak geliştirme devini doğrudan kurtarmaya fazla ilgi göstermiyor. Bu, Pekin yönetiminden bir şekilde kurtarma bekleyen hem ülke içi hem ülke dışı tahvil sahipleri için iyi bir durum değil.

Geçen hafta Evergrande tahvillerini satın almaya başlayan Marathon Asset Management CEO’su Bruce Richards, “İlk yükümlülük, bu konutları satın alanlara konutlarının teslim edilmesi ve bitirilmesi. Hiyerarşinin en sonunda yabancı tahvil sahipleri yer alıyor” dedi.

Çin adına, yayılma riski, Evergrande’nin kendi başına batışından kaynaklanacak potansiyel hasarın çok ötesinde. Evergrande ülkenin en büyük emlak geliştirme şirketlerinden biri olmasına karşın, ülkedeki satışların sadece yüzde 4’ünü gerçekleştiriyor. Harvard Üniversitesi ekonomisti Ken Rogoff’un yeni araştırmasına göre, Evergrande’nin battığı bir ortamda emlak şirketlerinin faaliyetlerini sürdürmesi, Çin ekonomisinin yüzde 29’unu oluşturan bu sektör için istikrarsızlık tehdidini getiriyor.

Halihazırda, Sunac China Holdings Ltd. ve Guangzhou R&F Properties Co. gibi emlak geliştirme şirketleri aktif bir şekilde faaliyetlerini sürdürürken, bu şirketlerin tahvillerinin faizleri yükseldi. Moody’s Investors Service’e göre, gayrimenkul şirketlerinden 12’si bu yılın ilk yarısında tahvil temerrüdüne düştüğünü bildirdi.

Hong Kong piyasasında Evergrande hisse senetlerinin işlemleri, emlak yönetim biriminin hisseleri ile birlikte Pazartesi günü durduruldu. Borsa açıklamasında, bu kararın sebeplerine yer verilmedi. Çin piyasaları Pazartesi günü tatil dolayısıyla kapalı.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar