Fed piyasaları söndürmek için 5 trilyon dolar enjekte ediyor

ABD merkez bankası Fed, önümüzdeki bir aylık dönemde 5 trilyon doların üzerinde fon sağlamayı taahüt ederek, fonlama piyasalarına vermeye hazır olduğu para miktarını artırdı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD merkez bankası Fed, önümüzdeki bir aylık dönemde 5 trilyon doların üzerinde fon sağlamayı taahüt ederek, fonlama piyasalarına vermeye hazır olduğu para miktarını artırdı. Bu adım, yetkililerin kısa vadeli finansman faizlerinin yükselmesini önlemek için ne gerekiyorsa yapacaklarının bir işareti olarak değerlendiriliyor.

New York Fed, bu hafta üçüncü kez miktarını artırdığı repo operasyonları ile, koronavirüs salgının finansal etkilerinin borçlanma piyasalarında ve aynı zamanda ABD Hazine tahvil piyasalarında da sıkıntılar yaratmaya başladığına ilişkin işaretlerin arttığı bir ortamda, üç ay vadeli repo operasyonu ile piyasaya 500 milyar dolar verdi. Banka bu adımı Cuma günü bir ay vadeli repo ile 500 milyar dolar daha vererek tekrar edecek ve öte yandan, önümüzdeki bir aylık dönemde her biri aynı miktarda 10 operasyon daha gerçekleştirmeyi planlıyor. 

Bunların yanında Fed'in programladığı kısa vadeli repolarlarla birlikte, piyasaya verilecek toplam tutar 5.4 trilyon doları bulacak. Piyasaya verilecek likidite miktarının artırılma kararı, hisse senetlerine Perşembe günü tekrar sert satışların gelmesinden ve şirketlerin nakit ihtiyaçlarının arttığına ilişkin işaretlerden sonra geldi.

TD Securities kıdemli ABD Faiz stratejisti Gennady Goldberg, "Fed bıçaklı kavgaya uçak gemisi ile müdahale etti," dedi ve "Repo işlemlerinin boyutu buna benziyor" değerlendirmesinde bulundu.

Finans piyasalarındaki kargaşanıın bu hafta etkisini yitirmeden devam etmesi ile ve buna bağlı olarak ABD Hazine tahvillerinin daha önce görülmeyen seviyelere inmesi ve hisse senetlerinin sert düşerek ayı piyasasına girmesi ile birlikte, Fed Pazartesi günü beklenmedik bir şekilde gecelik ve vadeli repo ihalelerinin büyüklüklerini artırdı ve bu artışı Çarşamba günü yineledi.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar