Fed'den tahvil getirilerine ilk hamle

Tahvil getirilerinde piyasaların endişe ettiği seviyelerden geri çekilmeler söz konusu olsa da merkez bankaları yetkililerinin tepkileri devam ediyor. Fed Üyesi Lael Brainard tahvil piyasasında yaşanan son dalgalanmanın Fed’in varlık alım programını azaltmayı geciktirebileceğini belirtti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Geçtiğimiz hafta sert hareketlerle yükselen ABD tahvil faizlerinin Fed politikası önünde engebe oluşturabileceğine dair ilk resmi Fed yorumu Lael Brainard’dan geldi.

Fed Üyesi Lael Brainard tahvil piyasasında yaşanan son dalgalanmanın Fed’in varlık alım programını azaltmayı geciktirebileceğini söyledi. Varlık alım azaltmayı gerektirecek koşullara ulaşmanın bir parça zaman alacağını kaydeden Brainard “Piyasa gelişmelerini yakından izliyorum. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen hareketler, bu hareketlerin hızı dikkatimi çekti” değerlendirmesini yaptı.

Fed Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz hafta yükselen tahvil faizlerinin ekonomik toparlanmaya olan güveni yansıttığını söylemişti.

TD Securities Küresel Faiz Strateji Başkanı Priya Misra’ya göre Brainard, tahvil faizlerindeki yükselişin pozitif bir gerekçeyle gerçekleşmemiş olabileceğini kaydeden ilk Fed yetkilisi oldu. Misra “Eğer finansal koşullarda hızlı bir sıkılaşma olursa Fed bu koşulların daha da kötüleşmesine karşı harekete geçeceğinin sinyalini veriyor” yorumunu yaptı.

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri de uyarılarda bulundu

Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilileri de tahvil getirileri konusunda uyarılarda bulundu.

AMB Yönetim Kurulu Üyesi Fabio Panetta, devlet tahvil getirilerinde son haftalarda yaşanan yükselişin Euro Bölgesi’nin kırılgan ekonomisine zarar verdiğini ve önlenmesi gerektiğini söyledi.

Panetta, “Nominal GSYH ağırlıklandırılmış getiri eğrisinde gördüğümüz dikleşme istenmeyen bir durum ve buna direnilmeli” ifadelerini kullandı. ABD tahvil getirilerinde yaşanan artışın istenmeyen şekilde bulaşıcılık göstermeye başladığını ifade eden Panetta, müdahale edilmemesi durumunda finansal koşulların sıkılaşacağını öngördü. Panetta, AMB’nin gerekmesi durumunda tahvil alımlarının hızını artırmaktan “çekinmemesi gerektiğini” de söyledi.

AMB üyesi Francois Villeroy de Galhau da bankanın “tahvil getirilerindeki istenmeyen yükselişe karşı harekete geçebileceğini ve geçmesi gerektiğini” diye konuşmuştu. Villeroy pandemi acil tahvil alım programını kullanarak getirileri aşağı çekmeleri gerektiğini belirtirken “Mevduat faizini indirmek dahil uygun olduğunda tüm enstrümanlarımızı kullanma konusunda hazırız” ifadelerini kullanmıştı.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar