Fed/Harker: Faiz yıl sonunda yüzde 3'ün üzerinde olmalı

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, federal fon faizinin hızlı bir şekilde yüzde 2,5 olan nötr faiz oranına getirilmesi gerektiğini ve yapılan 75 baz puanlık faiz artırımının buna yardım ettiğini söyledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Faiz oranının yıl sonunda yüzde 3'ün üzerinde olması gerektiğini savunan Harker, Temmuz ayında yapılacak FOMC toplantısında faizin 50 baz puan mı 75 baz puan mı artırılacağına henüz karar verecek durumda olmadığını ifade etti.

Talepte istenen yavaşlamanın başladığına dair işaretler gelmekte olduğuna dikkat çeken Harker, "Eğer talep beklenenden daha hızlı yavaşlar ise Temmuz ayında 50 baz puanlık bir artırım iyi olur. Daha sınırlayıcı, kısıtlayıcı bir duruşa doğru gitmemiz gerekli, oraya nasıl ulaşacağımız verilere bağlı" diye konuştu.

ABD ekonomisinin 2 çeyrek üst üste negatif büyüme görebileceğini de ifade eden Harker, gelecek yıl da enflasyonun yüszde 5'in üzerinde olacağını, ancak sonraki yıl yüszde 2,5'e gerileyeceğini öngördü.

İşgücü piyasasının hala oldukça sıkı olmaya devam ettiğini belirten Harker, "Hala çok sıkı bir iş gücü piyasasına sahibiz. İşsizlik oanında yüzde 4'ün üzerine ciddi şekilde çıkılmasını beklemiyoruz. İşverenler çalışanlarını bırakmak istemiyorlar, bu nedenle işsizlikte hızlı bir artış öngörmüyoruz" değerlendirmesini de yaptı.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yorumlar