Fed/Powell: Fed "ortalama" yüzde 2 enflasyon hedefleyecek

Fed Başkanı Jerome Powell Jackson Hole sempozyumunda yaptığı konuşmada Fed'in para politikasına yönelik yeni yaklaşımını açıkladı. Powell, Fed'in düzenlediği geleneksel yıllık Jackson Hole toplantısında koronavirüs pandemisinden dolayı sanal yolla yaptığı açıklamada, Fed'in "ortalama" yüzde 2 enflasyon hedefleyeceğini duyurdu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Fed Başkanı Jerome Powell, Perşembe günü yaptığı konuşmada, para politikasına yönelik yeni bir yaklaşım açıkladı. Bu yaklaşım, Fed'in enflasyon konusunda daha gevşek bir duruşa geçmesini ve ABD'de işsizliğin ne oranda düşük olması konusundaki görüşünü içeriyor.

Powell, Fed'in düzenlediği geleneksel yıllık Jackson Hole toplantısında koronavirüs pandemisinden dolayı sanal yolla yaptığı açıklamada, Fed'in "ortalama" yüzde 2 enflasyon hedefleyeceğini duyurdu. Öte yandan, Fed'in maksimum istihdam konusundaki değişikliği, işgücü piyasası kazançlarının daha geniş tabanlı işlemesine olanak sağlayacak.

Powell, "Maksimum istihdam seviyesi geniş tabanlı ve kapsayıcı bir hedef olacak," dedi ve "Bu değişiklik, özellikle birçok düşük ve ortanın altı gelire sahip topluluklar için güçlü işgücü piyasasının faydalarına yönelik takdirimizi yansıtıyor" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'nin bu yılın başında pandemin,n etkilerinin hissedilmeye başlamasına akdar devam eden tarihinin uzun süreli büyüme süreci boyunca, aralarında azılıkların ve kadınların bulunduğu birçok grup iş bulabilme konusunda bu büyümeden faydalandı. Ancak tüm Amerika'da patlayan ırk ayrımcılığını protesto etmeye yönelik gösteriler ile birlikte, Fed politikasının topluluklara nasıl geniş tabanlı fayda sağlayacağına ilişkin sorular artmaya başladı.

Fed, daha uzun vadeli hedeflerine ilişkin yeni açıklamasında, kararlarının "istihdamın maksimum seviye ile arasındaki farkların" değerlendirilmesi tarafından bilgilendirileceğini kaydetti. Önceki versiyon, "maksimum seviyeden sapmalara" atıfta bulunuyordu. Bu değişiklik, düşük işsizliğin aşırı enflasyona neden olabileceğine ilişkin önceki endişelerin üzerindeki vurguyu azaltıyor.

Fiyat baskıları konusunda, Fed'in bugün açıkladığı döküman, komitenin "zaman içinde ortalama yüzde 2 enflasyonu" hedefleyeceğini ve enflasyonun yüzde 2 seviyesinin altında seyretti dönemlerin ardından, bu seviyenn üzerine çıkmasına izin vereceğini kaydetti.

Powell bu değişiklikleri, "para politikası çerçevemeizde güçlü bir güncelleme" olarak niteledi.

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar