Fitch: Türkiye ekonomisinde iyileşme var
Fitch, rezerv artışı ve azalan dış kırılganlıklarla Türkiye’nin mali görünümünde iyileşme olduğunu açıkladı.
Abone olUluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesinde mali performansta iyileşme görüldüğünü, döviz rezervlerinin güçlendiğini ve dış kırılganlıkların azaldığını bildirdi.
Fitch Ratings Türkiye Ülke Derecelendirme Kıdemli Direktörü Douglas Winslow, çevrim içi düzenlenen ve 2026 yılında Türkiye’nin ülke notu ile bankacılık sektörünü etkileyebilecek unsurların ele alındığı panelde açıklamalarda bulundu.
Winslow, Fitch’in 24 Ocak’ta Türkiye’nin kredi notunu “BB-” seviyesinde teyit ederken görünümünü “durağan”dan “pozitif”e yükselttiğini hatırlatarak, bu kararın temelinde döviz rezervlerindeki artış ve buna bağlı olarak dış kırılganlıklardaki azalma olduğunu söyledi.
Eylül 2024’te yapılan not artışından bu yana rezervlerin hem miktar hem de kalite açısından güçlendiğini belirten Winslow, döviz kuruna bağlı yükümlülüklerde de düşüş yaşandığını ifade etti. Sıkı makroekonomik politikaların sürdüğüne ve gevşeme riskinin azaldığına dikkat çeken Winslow, görünüm değişikliğinin Türkiye’nin mali performansındaki iyileşmeleri yansıttığını vurguladı.
Türkiye’nin büyük ve çeşitlendirilmiş ekonomisi, düşük kamu borcu, stres dönemlerinde dış finansmana erişim kabiliyeti ve dayanıklı bankacılık sektörünün kredi notunu destekleyen unsurlar olmaya devam ettiğini söyledi.
Döviz rezervleri 220 milyar dolara yaklaştı
Türkiye’nin döviz rezervlerinde belirgin bir artış yaşandığını ifade eden Winslow, brüt rezervlerin 2023’te yaklaşık 100 milyar dolar seviyesindeyken günümüzde 220 milyar dolara yaklaştığını ve rezerv kalitesinin de iyileştiğini belirtti.
Buna karşın, gelecek yıl vadesi dolacak dış borcun 224 milyar dolara ulaşacağını hatırlatan Winslow, bu tutarın yaklaşık yarısının bankacılık sektörüne, dörtte birinin ise ticari kredilere ait olduğunu kaydetti.
Not artışı için hangi koşullar öne çıkıyor?
Winslow, enflasyonun düşmesiyle birlikte tutarlı ekonomi politikalarının sürdürülmesi ve güvenin artmasının kredi notu açısından kritik olduğunu söyledi. Dış finansman ihtiyacının azalması ve rezerv pozisyonunun mevcut beklentilerin ötesinde güçlenmesi halinde, olumlu bir not artışının gündeme gelebileceğini ifade etti.
Bankalara da pozitif görünüm
Fitch Ratings, 23 Ocak’ta Türkiye’nin kredi notu görünümünü pozitife çevirmiş, 28 Ocak’ta ise aralarında Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank, Türk Eximbank ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın da bulunduğu 9 Türk bankasının kredi notu görünümünü “pozitif” olarak güncellemişti.