Fitch'ten Türk bankaları yorumu

Fitch Ratings, Türk bankacılık sektörüne ilişkin görünümünü “nötr” olarak korurken, faaliyet ortamı puanını pozitif seviyede tuttu. Kuruluşun Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, yüksek faizlerin kârlılığı sınırladığını ancak aktif kalitesindeki risklerin yönetilebilir olduğunu vurguladı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Fitch Ratings, Türk bankacılık sektörüne yönelik 2025 yılı ikinci yarı değerlendirmesini yayımladı.

Kuruluş, sektörün görünümünü “nötr” seviyede tutarken, faaliyet ortamı skorunu ise pozitif olarak korudu.

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, yaptığı değerlendirmede, mart ayı öncesinde faizlerin düşmeye devam etmesi beklentisinin bankaların faiz marjını destekleyeceğini öngördüklerini ancak piyasalarda yaşanan dalgalanma nedeniyle bu iyileşmenin ertelendiğini belirtti.

Kılınç, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 46’ya yükselttiğini ve bankaları üst bant olan yüzde 49’dan fonladığını hatırlatarak, yıl sonu için politika faizinde yüzde 33 seviyesinin öngörüldüğünü dile getirdi. Bu gelişmelerin, bankaların net faiz marjında sınırlı bir iyileşmeye işaret ettiğini söyledi.

"Riskler Yönetilebilir, Görünüm Nötr"

Faizlerin yüksek kalmasının kredi risk maliyetlerini artırdığını ifade eden Kılınç, aktif kalitesine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Yılın ikinci yarısı için bankaların aktif kalitesini daha yakından izlemeye başladık. Mevcut risklerin yönetilebilir düzeyde olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle yıl başındaki nötr görünümümüzü koruyoruz."

Ayrıca bankaların kârlılığında bu yıl iyileşme potansiyeli olduğunu dile getiren Kılınç, piyasada son dönemde yaşanan volatilitenin olumlu seyri bir miktar sekteye uğrattığını belirtti. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminde (CDS) yükseliş yaşansa da yeniden 300 baz puan seviyelerine indiğini kaydetti.

Fonlama Erişimi Sürüyor, Tahvilde Yavaşlama Var

Kılınç, Türk bankalarının yurt dışı borçlarını çevirmeye devam ettiğini vurgulayarak şu bilgileri verdi:

"Geçen yıl bankalar güçlü şekilde piyasaya erişim sağladı. Mart ayından bu yana sendikasyon kredileri yüzde 100'ün üzerinde yenilendi. Ancak uzun vadeli tahvil ihraçlarında yavaşlama görüldü. Bu alanda maliyet belirleyici unsur olacak."

ABD’nin faiz politikası, küresel jeopolitik riskler ve ticaret tarifelerinin Türk bankalarının görünümünü dolaylı olarak etkileyebileceğini belirten Kılınç, tarifelerin etkisinin ise sınırlı kalacağını ifade etti.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar