Garanti Bankası hisse yorumu ve analizi

İş Yatırım, Garanti Bankası için 12,00 TL hedef fiyatla 'AL' tavsiyesini korudu. Analizde, 'Ekonomik aktivitedeki duraksamalar nedeniyle net ücret ve komisyon gelirlerindeki zayıf görünüm de genel karlılığı bu yıl olumsuz etkileyen diğer bir faktör' denildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Değerlendirmede şöyle denildi:

"Garanti Banaksı ikinci çeyrekte beklentilerin hafif üzerinde TL 1.6 milyar solo net kar açıkladı. Garanti bankası 2Ç20’de TL 1,600mn solo net kar açıkladı.

Açıklanan kar rakamı bizim beklentimiz olan TL 1.580mn ve piyasa ortalama beklentisi olan TL 1,560mn’un hafif üzerinde. Bankanın yıllıklandırılmış öz kaynak karlılığı çeyrek bazında 70 baz puan gerileyerek %11.3 olarak gerçekleşti.

Ancak bankanın ikinci çeyrekte TL 600mn tutarında bir miktarı serbest karşılık gideri olarak yazdığı unutulmamalı. Bankanın toplam serbest karşılık portföyü ise TL 3.1 milyara ulaşmış durumda. Karşılık öncesi faaliyet gelirlerinde güçlü seyir devam ediyor. Bu kalem yıllık bazda
%41 büyüyerek aslında bankanın muhafazakâr biçimde karşılık ayırmasına olanak tanıyor. Pandemi nedeniyle süregelen yüksek karşılıkların olumsuz etkisi yanında düzenlemeler ve ekonomik aktivitedeki duraksamalar nedeniyle net ücret ve komisyon gelirlerindeki zayıf görünüm de genel karlılığı bu yıl olumsuz etkileyen diğer bir faktör.

Bunun yanında marjların beklenenden güçlü seyri ve dayanaklılığı karlılığın belli bir düzeyde korunması imkânını da getiriyor. Ayrıca faaliyet giderlerinde sağlanan sıkı kontrol, komisyon gelirlerindeki baskıyı azaltıcı nitelikte gözüküyor. Banka özellikle ikinci çeyrekte güçlü bir TL kredi büyümesi kaydetti ve bu büyümeyi oldukça güvenli alanlarda gerçekleştirdi. Yönetim 2020 yılına dair tahminlerini ikinci çeyrek sonuçlarıyla güncelledi. Buna göre banka sene başına göre öz kaynak karlılık beklentisini yüksek on’lu seviyelerden düşük on’lu seviyelere indirdi. Bu aslında bizim beklentilerimizle çok uyumlu. Yıl boyunca devam edecek karşılık baskısı ve komisyon gelirlerindeki dışsal etkilerle baskılanma bu senenin kar büyüme momentumunu düşürecek. Bununla birlikte normalleşme ile birlikte öz kaynak karlılıkta sıçrama beklemeye devam ediyoruz.

Garanti Bankası için AL demeye devam ediyoruz. Banka yönetimi sene başında paylaştığı 2020 tahminlerini revize etti. Sene başında 2020 için öngörülen %20’ye yakın öz kaynak karlılığı düşük on’lu seviyelere revize edildi. Bunda en önemli faktör pandemi nedeniyle karşılıkların yüksek seyri olarak gözüküyor. Aslında bankanın normalleşme süreciyle beraber %15-20 arasında öz kaynak karlılığı üretim sürecine rahatça döneceğini düşünüyoruz. Revize tahminlerle bizim beklentilerimiz bu aşamada uyumlu."

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar