Gıda ihracatına kısıtlama geliyor

Rusya Ekonomi Bakanı Maxim Reshetnikov, küresel gıda maliyetleri arttıkça ihracata yönelik "amortisör" niteliğinde daha fazla kısıtlama çağrısında bulundu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Son fiyat artışlarının şeker ve un gibi temel ürünlerin yurtiçi maliyetine yansımasının ardından Rusya Ekonomi Bakanı Maxim Reshetnikov, Rusya'nın temel gıda ürünlerinde ihracat kısıtlamalarına devam etmeye hazır olduğu mesajını verdi.

Reshetnikov, “Küresel gıda fiyatlarının istikrara kavuştuğunun ve zirveye ulaştığının garantisi yok” dedi. Ürün tahminleriyle ilgili herhangi bir haberin fiyatları yeniden tetikleyebileceğini ifade eden Reshetnikov, bazı gıda maddeleri için bir ralli daha yaşanabilme ihtimali olduğunu belirterek, "Bu nedenle sürekli olarak tarım emtia piyasasıyla yakından ilgileniyoruz ve gerektiğinde bazı önlemler alıyoruz” dedi.

Reshetnikov'un fiyat “amortisörü” olarak adlandırdığı ihracat kısıtlamaları, aynı zamanda yerli üreticileri daha fazla yatırım yapmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.

Reshetnikov, "Bu, tahıl hayvancılığını ve süt sığırcılığını ileriye taşıyan, yeni değer zincirleri ekleyerek büyüme sağlayan kaynaklarımızdan biri..." ifadelerini kullandı.

Financial Times'a konuşan Reshetnikov, dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biri olan Rusya'nın, yerel tüketicileri yükselen fiyatlardan korurken gıda ihracatını en iyi şekilde nasıl destekleyeceğini düşündüğünü söyledi.

Reshetnikov, gelecekteki herhangi bir ticari önlemin muhtemelen daha yüksek vergiler şeklinde olacağını ifade etti.

FAO küresel gıda fiyat endeksi, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 40 artarak Mayıs ayında neredeyse on yılın en yüksek seviyesine ulaştı. 20 milyon insanın veya bir başka deyişle yedi Rus vatandaşından birinin yoksulluk sınırının altında yaşadığı ülkede, karne ve hiperenflasyonun canlı hafızada olduğu göz önüne alındığında, gıda fiyatları Kremlin için kilit bir siyasi mesele olarak görülüyor.

Hatırlanacağı üzere Putin, Aralık ayında Rus yetkililere ayçiçek yağı ve makarna gibi temel gıda maddelerine geçici fiyat kontrolleri uygulamaları yönünde direktifte bulunmuştu. Bu yılın başlarında, bu ay eklenen ihracat vergileriyle birlikte bir buğday ihracat kotası açıklandı. Moskova yönetimi, temel malları birçok kişi için karşılanamaz hale getiren, yıllarca düşen gelirleri telafi etmek adına söz konusu hamlelerin gerekli olduğunun altını çizdi.

Reshetnikov, fiyatlar artmaya devam ederken, Rusya'nın ek ürünler üzerinde değişken bir "esnek ihracat vergileri" tarifesi de dahil olmak üzere ihracat önlemlerini izlemeye ve uygulamaya devam ettiğini söyledi.

Hatırlanacağı üzere, Rusya, buğday gibi temel gıda maddelerini yoğun şekilde ihraç etmeye 2014'ten sonra ABD ve AB ambargolarının ardından başladı. ABD ve AB yaptırımlarına yanıt olarak batı gıda ithalatlarının çoğunu yasaklayan Rusya, 2014'ten bu yana yoğun bir şekilde yerel tarımı geliştirmeye yöneldi.

Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, buğday gibi tarım ürünleri, Rusya'nın 2019 yılındaki 419 milyar dolarlık ihracatının yaklaşık yüzde 8'ini oluşturdu. Bununla birlikte, ülke hala ABD veya Avrupa ile aynı seviyede gıda stoklayacak altyapıdan yoksun durumda. Rsuya bu alandaki açığını kapatırsa ekstra üretimi depolayarak ve gerektiği gibi serbest bırakarak fiyat artışlarını önlemesine izin verecek.

Rusya'da şeker fiyatları geçen yıl yüzde 65 arttı.

Öte yandan, yetkililer yüksek gıda fiyalarında bazı üretici ve market zincirlerini suçlarken, Başbakan Mihail Mişustin'in de "Belirli üreticilerin ve perakende ağlarının açgözlülüğü" olarak adlandırdığı gelişmeler, sektör genelinde bir çöküş korkusuna yol açtı.

Kaynak: Bloomberght

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar