Görünüm belirsiz, riskler ciddi

Ekonomik görünümün yüksek oranda belirsiz olduğunu ve aşağı yönlü risklerin ciddileştiğini vurgulayan Fed Başkanı Powell, negatif faiz tartışmalarına "ABD’de cazip bir politika değil" açıklamasıyla nokta koydu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'nde güncel ekonomik gelişmelerle ilgili açıklamalar yapan Fed Başkanı Jerome Powell, ekonomik görünümün yüksek oranda belirsiz ve aşağı yönlü risklerin ciddi olduğunu vurguladı. Powel, son günlerde Başkan Trump tarafından da dile getirilen negatif faiz için, "ABD’de cazip bir politika değil" dedi. 

Powell, pandeminin bir sonraki fazını değerlendirdiği konuşmasında ekonomik faaliyetlerdeki bozulmanın ölçek ve hızının benzersiz olduğunu ve uzun bir süre zayıf büyüme görülebileceğini söyledi. Powell’in sonuçlarına değindiği Fed anketine göre ABD’de 40 bin doların altında yıllık geliri olan hane halklarının yüzde 40’ı işini kaybetti.

Sürdürülebilir bir mali politikanın da önemine dikkat çeken Powell, “Ülkenin borçtan daha hızlı büyümesi gerekiyor, uzun vadede kademeli olarak borcun GSYH’ye oranını düşürmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Powell, Başkan Trump'ın dile getirdiği negatif faiz konusunda, "Negatif faizler ABD’de cazip bir politika değil. Bir aracın işe yaraması için sözlü yönlendirmelerimiz var ve bunların işe yaradığını görüyoruz. Aynı zamanda negatif faizlerin etkili olmadığına dair kanıtlarımız var. Ancak bu zaten orta vadede sorun yaratabilecek bir şey - bankaların ekonomiye olan etkilerini azaltmak anlamına geliyor bu. Şu an için bu bizim dikkate aldığımız bir şey değil. Biz mevcut araç kutumuzu kullanmaya devam edeceğiz" dedi. 

Uzun süren işsizliğin insanların hayatlarını gölgeleyebildiğini belirten Powell, "İflaslar da olacaktır ve bu gibi gelişmeler ekonomileri yıllar boyunca baskılayabilir" ifadelerini kullandı.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar