Gözler Biden’ın yeni harcama paketinde

ABD Başkanı Joe Biden’ın multi trilyon dolarlık harcama planını Çarşamba günü açıklaması bekleniyor. Detayların Çarşamba günü açıklanıp açıklanmayacağı ise belirsiz.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ABD Başkanı Joe Biden’ın altyapı ve istihdam programının çerçevesini bu hafta Pittsburgh‘da açıklaması bekleniyor. Biden ayrıca federal fonların iklim değişikliği ve sağlık gibi alanlara yöneleceği 2022 bütçesini de ele alacak ve Biden’in federal harcama planlarının ilk detayları da gün yüzüne çıkacak.

Biden’in kamuyu ve milletvekillerini multi trilyon dolarlık altyapı ve sosyal güvenlik ağı için ikna etmesi gerekecek. Perşembe günü silah kontrolü gibi yasal öncelikler yerine neden devasa harcama paketini açıkladığı sorulduğunda Biden, “benden daha başarılı olan Başkanlar, yaptıklarının zamanlaması iyi olduğu için başarılıydılar. Altyapı, üretkenliği önemli oranda artıracak, aynı zamanda istihdam yaratacak” yanıtını verdi.

Biden 3 trilyon dolarlık uzun vadeli programı desteklemek için vergi politikasında değişikliklerin de planda olacağını açıklamıştı. Detayların Çarşamba günü açıklanıp açıklanmayacağı ise belirsiz. Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki Fox News'a verdiği mülakatta Biden'in altyapı planını bu hafta açıklayacağını, sağlık hizmetleri ve çocuk bakımı gibi sosyal desteklerin ise Nisan sonunda açıklanacağını bildirdi.

Cumhuriyetçiler plan henüz açıklanmadan Biden’in programına vergi artışları nedeniyle karşı çıkıyor. Bazı Demokratların da bütçe açığının artacağı endişesi ve yüksek harcamalar nedeniyle muhalefet edebileceği belirtiliyor. ‘Adil Demokratlar’ sadece iklim değişikliği inisiyatifleri için 2 trilyon dolar talep ederken ‘Çevreci Gündoğumu Hareketi’ altyapı ve iklim değişikliği çabaları için yıllık 1 trilyon dolarlık yatırım ve 10 trilyon dolarlık bütçe çağrısı yaptı. Bazı milletvekilleri de sağlık sigortasının genişletilmesi için baskı yapıyor.

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Cecilia Rouse altyapı ve işgücünde üretkenliği ve istihdam artışımı destekleyecek yatırımların gerektiğini, şimdiki odak noktalarının bu olduğunu belirtti.

Yapılacak değişikliklerden sonra Washington’ı takip edenler için tanıdık bir durum gerçekleşebilir: Harcamalar konusunda uzlaşı olmazsa yeni mali yılın başlangıcı olan 1 Ekim’de hükümetin kapanma riski gündeme gelebilir.

Kaynak: Bloomberght

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar