Günün önemli şirket haberleri - 31 Mayıs 2019

Ziraat Yatırım'ın hazırladığı günün önemli şirket haberleri... Mavi Giyim (MAVI, Nötr): Şirket 1. çeyrek (Şubat-Nisan dönemi) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, ana ortaklık net dönem karı 6,7mn TL oldu. 1Ç2018'deki ana ortaklık net dönem karı 23,3mn TL idi. Mavi Giyim'in satış gelirleri 1Ç2019'da geçen yılın aynı dönemine göre %21 artışla 648,4mn TL olurken...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Mavi Giyim (MAVI, Nötr): Şirket 1. çeyrek (Şubat-Nisan dönemi) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, ana ortaklık net dönem karı 6,7mn TL oldu. 1Ç2018'deki ana ortaklık net dönem karı 23,3mn TL idi. Mavi Giyim'in satış gelirleri 1Ç2019'da geçen yılın aynı dönemine göre %21 artışla 648,4mn TL olurken, satışların maliyeti %27,1 artışla 341,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar ise %14,8 artışla 307mn TL'ye yükselirken, brüt kar marjı ise 2,5 puan düşüşle %47,3 seviyesine gerilemiştir. Operasyonel giderler %13,5 oranında artarak 239,7mn TL'ye yükselirken, diğer faaliyetlerden 4,5mn TL gelir kaydedildi. Böylece, faaliyet karı %39 oranında artarak 71,8mn TL olurken, faaliyet karı marjı 1,4 puan artışla %11,1'i gösterdi. FAVÖK ise %2,3 oranında artarak 77mn TL oldu. FAVÖK marjı da 2,1 puanlık gerilemeyle %11,4 seviyesine indi. Net finansman gideri 1Ç2018'e göre 40,4mn TL artışla 59,4mn olurken, 2,1mn TL'lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 6,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Net Holding (NTHOL, Nötr): Yatırımcılardan gelen sorular üzerine aşağıdaki açıklama yapılmıştır: "Şans oyunlarına ilişkin lisans, 06.01.2017 tarihli ve 29940 sayılı Mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanmış olan 680 sayılı KHK'nın 82. maddesi ile 320 sayılı KHK'nın Ek 2. maddesi değiştirilerek Türkiye Varlık Fonuna devredilmiştir. Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü Zafer Sönmez, yapmış olduğu basın açıklamasında, "Milli Piyango için İddaa gibi işletme hakkının devri yöntemiyle, Haziran ayında ihaleye çıkılacağını" ifade etmiştir. Bilindiği üzere, Net Holding A.Ş. olarak daha önce kamuya duyurduğumuz ve ayrıca faaliyet raporlarımızda da açıkladığımız gibi;Şirketimizin 10 yıllık stratejik büyüme hedeflerinde "Bölgesel Piyango İşletmeciliği" önemli yer teşkil etmektedir. Piyango İşletmeciliğinin tüm dallarını kapsayacak şekilde, Türkiye Milli Piyangosu'na ilgisi de sürmektedir."

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Şirket, teknolojik ve sektörel odaklanma stratejisinin bir parçası olarak Temsa Ulaşım Araçları'nı 182,7mn TL'ye İsviçre merkezli True Value Capital Partners'a sattı.

Holding, ayrıca Enerjisa Üretim ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ihalede dört bölgenin ikisini aldı. Böylece ihalede tahsise açılan 1000 MW'lık kapasitenin yarısı Enerjisa Üretim portföyüne katılmış oldu. Enerjisa Üretim, ikincisi yapılan "Rüzgar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA)" ihalesi projelerinde 500 MW'lık kapasite kazandı. Aydın ve Çanakkale Bölgeleri'ne yapılacak yatırımla Enerjisa Üretim, toplam kapasitesinin 4.107 MW'a ulaşma potansiyelini yakaladı. Kaynak: Dünya

Turkcell (TCELL, Nötr): Şirketin Yönetim Kurulu, 31 Mayıs 2019 günü saat 10.00'da yapılması planlanan 2018 yılına ait Olağan Genel Kurul Toplantısı'nın 2019 yılı 3. çeyrek sonuna kadar yapılmak üzere ertelenmesine karar vermiştir.

Türkiye Vakıflar Bankası (VAKBN, Nötr): Şirketin halka açık bağlı ortaklığı GÜNEŞ SİGORTA (GUSGR) A.Ş.'nin 270mn TL çıkarılmış sermayesinin 270mn TL (%100,00) bedelli artırılarak 540mn TL'sına yükseltilmesine ilişkin kararı KAP'ta açıklanmıştır. Bu kapsamda Banka 30.05.2019 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında; Yeni pay alma haklarının tam olarak kullanılması ve Bankanın mevcut payına isabet eden nakit artış tutarının ödenmesi, Yeni pay alma haklarının kullandırılmasından sonra kalan paylar var ise, kalan paylarının BIST Birincil Piyasa'da satışa sunulması durumunda; 1,00 TL nominal değerden düşük olmamak üzere BIST Birincil Piyasa'da oluşacak fiyattan bedellerinin tam ve nakden ödenerek Banka tarafından satın alınması, ayrıca süresi içinde satılamayan halka arzdan arta kalan payların satış süresinin bitişini takip eden üç iş günü içerisinde, halka arz fiyatının ortalama değerinden ve nominal değerinden aşağı olmamak üzere satın alınacağına ilişkin Şirkete/Ortaklığa karşı taahhüt verilmesi, hususlarında Genel Müdürlük Makamı'nın yetkili kılınmasına karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bankacılık sektörü Nisan ayı net dönem karı bir önceki aydaki yüksek kar sonrasında aylık bazda %38,6 oranında gerileyerek 3,68 milyar TL olmuştur. Bir önceki ayda kredilerdeki artışla beraber kredilerden alınan faizlerin ve artan kredilerle dönem sonu olmasına bağlı olarak net ücret ve komisyon gelirlerindeki güçlü görüntü karın yüksek gelmesinde etkili olmuştu. Nisan ayında ise normalleşme yaşanmış ve net faiz gelirleri aylık %5,9, net ücret ve komisyon gelirleri ise %9,6 oranında gerileme gözlenmiştir. Yine bir önceki ayda diğer faaliyetlerden elde edilen görece yüksek gelir bu ayda yerini düşüşe bırakırken, operasyonel giderler %7,5 oranında artış göstermiştir. Mayıs ayında kurlarda yaşanan oynaklıkla ticari zarar 2,26 milyar TL ile karı baskılamıştır. Öte yandan, mart ayında dönem sonu düzeltmeleri nedeniyle karşılıklarda görülen yüksek artış nisan ayında normale dönmüştür. Ayrıca iştirak gelirleri de bir önceki ayki 799mn TL'den 322mn TL'ye gerileyerek karlılığı baskılamıştır. Nisan ayı ile birlikte Bankacılık sektörünün Ocak - Nisan net dönem karı 16,2 milyar TL olarak gerçekleşmiş ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %14 oranında gerilemiştir. Bankacılık sektörünün özsermeye karlılığı ve aktif karlılığı sırasıyla %11,5 ve %1,2 olmuştur. Sorunlu kredi oranı ise önemli bir değişim göstermeyerek %3,99 olarak gerçekleşmiştir. Bankacılık sektörü sermaye yeterlilik oranı ise Nisan ayında kamu bankaları tarafından yapılan sermayeye dahil edilebilir (AT1) ihraclarının olumlu katkısıyla bir önceki aya göre 54 baz puan artarak %16,89'a yükselmiştir. Son olarak Kredi/mevduat oranı 90 baz puan azalarak %108,8'e gerilemiştir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Akiş GYO (AKSGY, Nötr): Şirket tarafından, Şirket'in portföyünde bulunan Akbatı Alışveriş Merkezi'ndeki, 10 metrekare büyüklüğündeki stand alanı için, Aksa Akrilik (AKSA) ile 15 gün süreli ve 50 bin TL (KDV Hariç ) kira bedeli üzerinden kira sözleşmesi imzalanmasına karar verilmiştir.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar