Halkbank hisse değerlendirmesi

Ziraat Yatırım'ın araştırma bölümü tarafından hazırlanan raporda Halkbank hedef fiyatı 11,90 TL'den 9,80 TL’ye çekildi. Ziraat Yatırım, konu ile ilgili raporunda hisseye dair 'AL' tavsiyesini ise sürdürdü.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Ziraat Yatırım'ın  konu ile  ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"Halkbank'ın net dönem karı 2019 yılının ikinci çeyreğinde bir  önceki çeyreğe göre %1,7 oranında artarak 310mn TL olarak  gerçekleşmiştir. Net kar rakamı bizim beklentimiz olan 310mn TL  doğrultusunda gerçekleşirken, piyasa beklentisi 316mn TL idi.

İkinci çeyrek karı ile birlikte Halkbank'ın 2019 ilk yarı net  dönem karı 615mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde 1.903mn TL  kar elde edilmişti.

Kredilerden alınan faizlerde artış, mevduata verilen faiz  giderlerinde kısmi düşüş ve menkul kıymetlerden (TÜFE endeksli  getiriler 127mn TL artarak 867mn TL'ye çıkarken, diğer menkul  kıymetlerden elde edilen gelirler 553mn TL artış göstermiştir.) elde  edilen gelirlerin bir önceki çeyreğe artış göstermesiyle Banka'nın net  faiz gelirleri çeyreksel bazda %31,2 oranında artarak 2.268mn TL  olmuştur ve karı desteklemiştir. Net ücret ve komisyon gelirleri ise  çeyreksel bazda %16,9 oranında artarak 720mn TL'ye çıkmış ve yine karı  desteklemiştir. Karı destekleyen bir diğer kalem operasyonel  giderlerdeki %9,3'lük düşüş olmuştur. Ayrıca diğer faaliyet gelirleri  de bir önceki çeyreğe göre 1 milyar TL artarak 1,4 milyar TL'ye  yükselmiştir. Bu yüksek artışta 414mn TL'lik serbest karşılığın iptali  ile karşılık giderleri hesaplama yönteminde yapılan değişiklikle 804mn TL'lik karşılığın serbest bırakılması etkili olmuştur. Diğer taraftan,  takibe düşen büyük montanlı kredinin etkisiyle (794mn TL ek karşılık)  toplam karşılık giderleri %30 oranında artarak 1,4 milyar TL'ye  ulaşmıştır.  Öte yandan, swap maliyetlerindeki ve miktarındaki artışa  bağlı olarak ticari zarar yaklaşık 1 milyar TL artarak 1,4 milyar TL'ye yükselmiş ve karı baskılamıştır. Ayrıca bu çeyrekte temettü  geliri 377mn TL'den 44mn TL'ye gerilerken, vergi geliri de 148mn TL  düşerek 42mn TL olmuştur.

Halkbank'ın sermaye yeterlilik rasyosu nisan ayında yapılan 900mn Euroluk sermayeye dahil edilebilir (AT1) ihracının 185 baz puanlık  olumlu katkısıyla 166 baz puan artarak %14,64 olmuştur.

Halkbank'ın hedef hisse fiyatını, tahminlerde yapmış olduğumuz  değişiklikler ve piyasa çarpanlarındaki güncellemelere bağlı olarak 11,90TL'den 9,80TL'ye çekiyoruz. Diğer taraftan, hedef hisse fiyatını  düzeltmemize karşın getiri potansiyeline bağlı olarak daha önceki "AL"  önerimizi ise koruyoruz."

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar