Halkbank hisse yorumu ve teknik analizi

Şeker Yatırım, Halkbank hedef fiyatını 5,83 TL'den 5,75 TL’ye revize ederken 'TUT' tavsiyesini korudu. Raporda, ‘Banka Covid-19 sebebiyle toplam 22 milyar TL tutarında  kredinin anapara ve faiz ödemelerini ertelemiştir’ denildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Değerlendirmenin ayrıntıları şu şekilde:

"Halkbank 1Ç20 solo finansal sonuçlarında beklentilere paralel 825  milyon TL net kar açıkladı. (Çeyreksel bazda %3,6 artış). Açıklanan  net kar rakamı bizim 824 milyon TL olan tahminimize paralel ve 845  milyon TL olan piyasa beklentisinin %2 altında gerçekleşmiş oldu.

Bankanın 3 aylık karı geçen yıla göre güçlü bir şekilde %170,4 artarak  %10,5 oranında ortalama özkaynak karlılığına işaret etmektedir.

Banka yönetimi 2020 bütçesinde henüz bir revizyon yapmamıştır.

2020 yılı için swap fonlama maliyetinin 2 milyar TL seviyesinde  gerçekleşmesi beklenmektedir. (2019: 3,8 milyar TL). Yakın zamanda  tamamlanması beklenen 7 milyar TL tutarındaki sermaye artışının  konsolide sermaye yeterlilik rasyosunu 185 baz puan pozitif etkilemesi  beklenmektedir. Banka Covid-19 sebebiyle toplam 22 milyar TL tutarında  kredinin anapara ve faiz ödemelerini ertelemiştir.

Marjlarda azalan swap fonlama maliyetlerine bağlı kuvvetli  toparlanma ancak kredi-mevduat makasında yüksek oranda zayıflama,  yıllık bazda güçlü net ücret ve komisyon gelirleri gelişimi, TL  bireysel ve ticari krediler büyümesinde hızlı artış, kredi-mevduat  rasyosunda kötüleşme, vadesiz mevduat tabanında kuvvetli artış, TGA  rasyosunda toparlanma (-40 baz puan), İkinci grup kredilerın toplam  krediler içindeki ağırlığındaki artış, 1,266 milyon TL tutarında  yüksek ticari zarar çeyreğin ana unsurları olarak öne çıkmaktadır.

1Ç20 finansal sonuçlarının açıklanmasının ardından hisse üzerinde  önemli bir etki beklemiyoruz. Hisse için 21% sermaye maliyeti ve 7% uzun vadeli büyüme  oranlarını kullanarak hesapladığımız ve 5,83 TL olan hedef fiyatımızı, 2020-2022 net kar rakamlarında gercekleştirdigimiz aşağı yönlü  revizyonlar sonrasi 5,75 TL olarak revize ediyoruz. Yeni hedef  fiyatımızın %11 artış potansiyeli bulunmaktadır.

Hisse için “TUT” olan  tavsiyemizi koruyoruz. Hisse 2020T 2,3x F/K (Benzerlerine göre %39  iskontolu) ve 0,2x F/DD çarpanlarıyla ve %8,3 ortalama özkaynak  getirisiyle işlem görmektedir. Net faiz marjında kuvvetli toparlanam. Swap maliyetlerine göre düzeltilmiş net faiz marjı çeyreksel bazda 177  baz puan artarak %4,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. Ancak kredi mevduat  makası çeyreksel bazda önmeli ölçüde 62 baz puan daralmıştır. 

Net ücret ve komisyon gelirlerinde güçlü performans. Ücret ve  komisyon gelirleri çeyreksel bazda %1,0 azalmıştır. Yıllık bazda ise  %17,1 seviyesinde bir artış gerçekleşmiştir (VAKBN: %4).

TL krediler ve mevduatta sektör üstü güçlü büyüme. Bankanın TL  kredileri çeyreksel bazda %16,3 büyüyerek kamu bankaların %12,2  çeyreksel büyüme performansının üzerinde kalmıştır. YP krediler (dolar  bazında) çeyreksel bazda %4,4 daralmıştır. Taksitli ticari kredi  büyümesi %10,8 seviyesinde güçlüdür. TL mevduatlarda ise %11,8 artış  olmuşturç Olumlu tafta bankanın vadesiz mevduatlarının toplam  mevduatlar içindeki payı 200 baz puan artarak %20 seviyesine  yükselmiştir.

TGA rasyosunda iyileşme, net takibe intikal eden kredi hızında  yavaşlama, ihtiyatli karşılık politikası. TGA rasyosu, net takipteki  kredi oluşumundaki önemli ölçüde yavaşlamaya ve güçlü tahsilatlara  paralel olarak çeyreksel bazda 40 baz puan azalarak %4,8 seviyesine  gerilemiştir. Bu çeyrekte aktiften silme ve satış gercekleşmemiştir.

İkinci aşama kredilerin toplam krediler içindeki ağırlığı 40 baz puan  artarak %8,6 seviyesine ulaşmıştır. Yeniden yapılandırılan kredilerin  krediler içindeki ağırlığı ise 20 baz puan azalarak %3,3 seviyesine  ulaşmıştır. Ek olarak, ihtiyatlılık prensipleri çercevesinde ikinci ve  üçüncü aşama beklenen zarar karşılık oranları 220 ve 340 baz puan  artarak %7,0 ve %59,1 seviyelerine ulaşmıştır. Toplam kredi riski  maliyeti (net) 244 baz puan seviyesinde gerçekleşmiştir.

Sermaye tabanında aktif büyümesinin etkisiyle zayıflama. Bankanın  ana ve çekirdek sermaye yeterlilik rasyosu çeyreksel bazda 50 ve 60  baz puan gerileyerek %13,9 ve %11,1 seviyesine gerilemiştir. Yakın  zamanda tamamlanması beklenen 7 milyar TL tutarındaki sermaye  artışının konsolide sermaye yeterlilik rasyosunu 185 baz puan pozitif  etkilemesi beklenmektedir. "

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar