Halkbank’tan ABD’deki davayla ilgili açıklama

Halkbank, ABD'deki Yargılamanın durdurulması için tüm yasal haklarını kullanacağını açıkladı. Bankadan yapılan yazılı açıklamada, ‘ABD’deki emsal davalarda “yargı yetkisi” ve “hâkimin reddi” gibi eşik niteliğindeki konulara esasa girilmeden itiraz edilebilmesi için hususi katılıma izin verilmesi geçerli bir uygulamadır’ denildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Halkbank’tan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"ABD New York Güney Bölge Savcılığı tarafından Bankamız hakkında açılan dava bir yetki aşımı olmasına rağmen, şahsi yargı yetkisi  bulunmayan ABD mahkemesinin hususi katılım talebimizi reddetmesiyle  ilgili olarak  müşterilerimizin, yatırımcıların ve kamuoyunun doğru  bilgilendirilmesi amacıyla konunun açıklanmasına gerek duyulmuştur.

ABD’deki emsal davalarda “yargı yetkisi” ve “hâkimin reddi” gibi eşik niteliğindeki konulara esasa girilmeden itiraz edilebilmesi için hususi katılıma izin verilmesi geçerli bir uygulamadır. Adil yargılamanın en temel hakkı olduğuna ve yargılama yetkisinin en baştan  belirlenmesi gerektiğine inanan Bankamız, federal mahkeme kararının  durdurulması için tüm yasal haklarını kullanacaktır.

 ‘ABD’DE ŞUBEMİZ YOK’

Savcılığın temyiz süreci devam eden bir diğer davadaki geçerliliği tartışmalı delil ve tanıklar üzerinden geliştirdiği iddialara karşı, Bankamız, ABD içinde hiçbir şube ve fiziki operasyonu bulunmadığından, ABD mahkemelerinin Bankamız üzerinde yargı yetkisi olmadığını savunma  hakkının verilmesini istemektedir. Eşik niteliğindeki bu konuların  öncelikli olarak çözülmesi, yargı sürecinde zaman, emek ve kaynak  tasarrufu sağlayacaktır.  Bankamız, mahkemenin yargı yetkisine itiraz  ederek bu haksız davayı en baştan çözüme götürmeyi amaçlamaktadır.

Hususi katılım talebimizin bir diğer gerekçesi de hâkimin reddi  talebidir. Mevcut hâkimin gerek mahkemede gerekse mahkeme salonu  dışında yaptığı açıklamaların, iddianameye ilişkin kilit olgusal ve  hukuki konulardaki tarafsızlığına gölge düşürdüğü gözlemlenmektedir. Mevcut hâkimin davaya başkanlık etmeye devam etmesi, mahkemenin  tarafsızlığının da sorgulanmasına neden olacaktır.

Diğer taraftan, Banka nezdinde yaklaşık bir yıl süren incelemeler  sonucunda Bankamızın iddia olunduğu gibi herhangi bir tertip ve  kumpasın içerisinde yer almadığı, ABD’nin yaptırım kurallarını ihlal  etmediği ve dış ticaret işlemlerinde şeffaf olmayan uygulama ve  metotlar kullanmadığı daha önce kanıtlarıyla birlikte ortaya konmuştur. Türkiye ekonomisindeki hayati rolünü seksen yılı aşkın bir süredir  gururla sürdüren Bankamızın, kurumsal sorumluluklarının bilinciyle,  ülke ekonomisinin kalkınmasına destek vermeye devam edeceğini ve  faaliyetlerini tüm ulusal ve uluslararası düzenlemelere uygun, güçlü,  güvenilir ve kesintisiz bir şekilde sürdüreceğini kamuoyunun  bilgilerine saygıyla sunarız. "

HALKB TURKIYE HALK BANKASI A.S.
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 14.17
Satış 14.18
Değişim -0.21%
Son Değer 14.18
En yüksek 14.53
En düşük 14.06
Haftalık Değişim -14.7836%
Aylık Değişim 4.5722%
Yıllık Değişim 18.3639%

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar