Havacılık hisselerini neler bekliyor: THYAO, PGSUS, TAVHL...

İş Yatırım, koronavirüs salgının olası olumsuz etkilerini takibindeki havacılık hisse değerlemelerine yansıttı. Hazırlanan analizde dünyada havayolları hisselerinin yılbaşından bu yana dolar bazında yaklaşık yüzde 40 değer kaybettiğinin altı çizildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Değerlendirmede şöyle denildi:

"Salgınının olumsuz etkileri ilk olarak havacılık hisselerinde  göründü. 2019 Aralık ayında ilk Çin’in Wuhan şehrinde ortaya  çıkmasının ardından Şubat ayından itibaren tüm dünyaya yayılan Covid-19 salgınından en erken ve en derin etkilenen sektör havacılık  sektörü oldu.

Öyle ki dünyada havayolları hisseleri yılbaşından bu  yana US$ bazında yaklaşık %40 değer kaybetti.

Düşen yolcu talebi ve yere inidirilen uçaklar Havayolları salgının  hızla yayılmasıyla düşen yolcu talebi ve doluluk oranları ve  sonrasında uçuş kısıtlamaları ile filolarındaki uçakları yere  indirerek kapasite düşürdüler. Global havayolu sektöründe başa baş  doluluk oranının %70’ler seviyesinde olduğu bilinmekte.

2019’daki yolcu trafiğinin 2023 yılında yakalanabilecek Covid-19  salgınını kontrol altına alabilecek antikor testi, ilaç tedavisi ve
/ya aşının bulunamadığı halde 2019’daki yolcu trafiğinin ancak 2023  yılında yakalanabileceğine dair fikirbirliği oluşmuş durumda.

Salgın sürecinde havayollarını çok zor süreçler bekliyor. Yolcu  talebindeki canlanma beklentisinin yavaş olması ile birlikte düşen  karlılıkla birlikte global havayolları bilet iptal bedelleri, uçak  siparişleri, filo yönetimi, çalışan maliyetleri ve finansal kiralama  ödemeleri karşısında likidite problemleri yaşamaya başladı. ABD ve Avrupa’daki birçok devlet havayolları sektörüne çeşitli destekler  açıkladı.

Türkiye’de de sektöre destek paketi açıklandı Türkiye’de ise iç  hat uçuşlarda KDV 3 ay süreyle %18’den %1’e indirilmesi, 3 ay süreyle  kısa dönem çalışma ödeneği ve bilet iadelerinin uçuşlar başladıktan 2  ay sonra talep edilebileceğine dair kararlar sektör için bu zamana  kadar açıklanan destekler.

Sektörde yeni normal nasıl olacak?

Fiyat odaklı değil sağlık  güvenliğine duyarlı yolcular, sosyal mesafe - uçuş öncesi artan sağlık  kontrolleri ile uçuşun karmaşık hale gelmesi, yolcu kompozisyonunda  değişiklik, havayolları için artan maliyetler, artan maliyetlere  rağmen zayıf talep nedeniyle maliyetleri bilet fiyatlarına yansıtmakta  zorluklar, ve global havayolları pazarında olası konsolidasyonlar  sektörde yeni normal olacağa benziyor.

Covid-19 salgının olası olumsuz etkilerini takibimizdeki havacılık  hisse değerlemelerine yansıttık. TAVHL ve DOCO’da tavsiyemizi AL  olarak yinelerken, THYAO için tavsiyemizi TUT’a, PGSUS için ise SAT’a  indirdik. Covid-19 ile ilgili antikor testi, tedavi ilacı ve aşının  bulunması yolcu talebinde canlanmanın öngörümüzden önce olması  değerlemelerimize yukarı yönlü risk unsurudur.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar